latinica  ћирилица
09/03/2015 |  19:59 | Аутор: СРНА

Добојска болница обиљежила 63. годишњицу

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је да се добојска болница "Свети апостол Лука" добро носи са данашњим тешкоћама и да се нада да ће ова здравствена установа у наредном периоду додатно унаприједити рад.
Добој: Обиљежавање годишњице болнице - Фото: СРНА
Добој: Обиљежавање годишњице болницеФото: СРНА

Богданић је поводом 63 године постојања болнице рекао, да се нада да ће ова установа испоштовати закључке Владе Српске, као и да је опредјељење ресорног министарства да у будућности број љекарских специјализација буде равномјерно распоређен на подручју цијеле Републике Српске.

"Ми смо већ у нацрту закона рекли да ће бити донесен план мрежа здравствених установа, када ће бити дефинисан садашњи обим и начин пружања здравствене заштите", изјавио је Богданић.

Директор Болнице "Свети апостол Лука" Добој Владо Ђурђевић истакао је да је ова здравствена установа прошлу годину финансијски завршила позитивно са 1.300.000 КМ. Он је истакао да је намјера да ове године буде завршена реконструкција болнице и да је обезбијеђен кредит ИРБ од 600.000 КМ. Ђурђевић очекује да ће у пројекте бити уложена и средства УНДП-а. Указао је на недовољан броја љекара у овој установи за који каже да је најмањи у Српској у односу на број осигураника.

На свечаној академији поводом 63 године постојања болнице, којој су присуствовали и љекари из пријератног периода, подијељене су и јубиларне награде истакнутим радницама и колективима. Приказан је и филм о страдању града током прошлогодишњих мајских поплава. У програму су учествовали и глумац Народног позоришта РС Горан Јокић, те камерни хор "Бањалучанке".

Добојска Болница основана је 9. марта 1952. године одлуком тадашњег Извршног одбора општине Добој, као правни сљедбеник Омладинске болнице, која је установљена ради здравствене заштите омладинских бригада на изградњи пруге Добој - Бањалука.