latinica  ћирилица
10/03/2015 |  14:26 | Аутор: Агенције

Свјеже покошена трава шкоди здрављу

Упркос томе што се одувијек вјеровало да је зеленило добро за човјека, недавна истраживања показала су да свјеже покошена трава заправо отпушта велику количину штетних гасова.
Покошена трава - Фото: илустрација
Покошена траваФото: илустрација

Резултати најновијег истраживања Универзитета у Сјеверној Каролини доказали су оно што су многи научници већ дуго слутили – свјеже покошена трава велики је извор гасова који изазивају ефекат стаклене баште.

У студији, објављеној у стручном часопису “Journal of Environmental Management”, установљено је да хектар траве посађене у Тенесију производи количину гасова еквивалентну количини од 697 до 2.443 килограма угљен-диоксида годишње.

Доктор Чуанхуи Гу, професор универзитета, истакао је да се, упркос томе што резултати варирају у зависности од локалне климе, исти принцип важи за скоро све области свијета.

“Ово је врло непријатна вијест за све нас. Научници су годинама вјеровали да травњаци ублажавају ефекат стаклене баште, а испоставило се да у великој мјери томе доприносе. У питању су двије трећине укупне количине емисије угљен-диоксида с пољопривредњих површина“, каже Гу.

“Срећом, наш тим развио је план захваљујући ком би емисија могла да се редукује за 70 одсто. За почетак, траву би требало шишати двапут рјеђе, а наводњавање травњака свести на минимум. Што се тиче ђубрива – које производи диазот-моноксид, једињење триста пута јаче од угљен-диоксида – требало би користити минималне количине, најбоље кад је трава свјеже засађена. Идеалну природну замјену представља покошена трава, која садржи мноштво нутријената. Рециклирање је увијек пожељна опција, а осим заштите животне средине, уштедећете и новац“, закључује Гу.