latinica  ћирилица
10/03/2015 |  15:49 | Аутор: РТРС

Цвијановићева: Пооштрити казне против педофила (ВИДЕО)

Пооштравање казне за починиоце полног насиља над дјецом, стални надзор и успостављање регистра педофила, биле су теме о којим су разговарали премијерка РС Жељка Цвијановић, министри унутрашњих послова и правде, Драган Лукач и Антон Касиповић и омбудсман за дјецу РС, Нада Граховац.
Жељка Цвијановић и Нада Граховац - Фото: СРНА
Жељка Цвијановић и Нада ГраховацФото: СРНА

"Измјене и допуне кривичног Закона или посебан Закон који ће регулисати ову област, одговор треба дати стручни састанак у понедјељак, на којем ће учествовати представници правосуђа, министраства унутрашњих послова, породице, здравља , али и институција, као што је Центар за социјални рад, како би се пронашла најбоља рјешења за регулисање ове области", рекла је премијерка Жељка Цвијановић.

"Институција омбудсмана за дјецу годинама тражи Измјене кривичног закона, како би се спријечило застарјевање ових кривичних дјела, подигла добна граница за добровољни пристанак на полни однос", каже омбудсман Нада Граховац.

Према до сада једином извјештају који обухвата 2013. годину -у РС у 650 случајева насиља над дјецом различитих облика, 31 односи се на дјело сексуалног злостављања, а од тога 15 на полно насиље над дјететом.