latinica  ћирилица
12/03/2015 |  11:17 | Аутор: Агенције

Да ли је ово нова болест савременог доба?

Многи млади мушкарци широм свијета свакодневно нарушавају своје здравље новом врстом опсесије – екстремним вјежбањем.
Вјежбање - Фото: flickr.com
ВјежбањеФото: flickr.com

Први пут у историји резултати научних истраживања показали су да стопа мушкараца опсједнутих физичким изгледом расте много брже од стопе припадница љепшег пола.

Исцрпљивање прекомјерним вјежбањем, прочишћавање организма екстремним методама, изгладњивање или компулзивно преједање само су неки од начина на које се мушкарци широм свијета суочавају с притиском да буду физички привлачни.

“Мишићна дисморфија код мушкараца у данашње вријеме опозит је анорексији која се чешће јавља код жена“, наводи Скот Грифитс, професор Универзитета у Квинсленду.

“Млади мушкарци нису у стању да објективно процјене величину својих мишића. Они увијек желе да су им мишићи већи, никад им није довољно. Половина мушкараца који пате од мишићне дисморфије из очајања ће посегнути за стероидима“, додаје Грифитс.

У Аустралији је до сада регистровано преко 300.000 случајева поремећаја у исхрани код мушкараца, а досадашња истраживања показала су да половина пацијената у неком тренутку покуша да изврши самоубиство.

“Често се дешава да ментална и емоционална бол коју ова болест носи наведе пацијента да себе повриједи. Жеља за савршено извајаним тијелом код неких мушкараца може да постане окидач за бројне поремећаје у исхрани, поремећаје у вези с физичком активношћу, као и поремећену перцепцију мишићне масе“, изјавила је Кристин Морган, директор фондације “Butterfly“, посвећене борби против поремећаја у исхрани.