latinica  ћирилица
16/03/2015 |  14:00 | Аутор: Агенције

Човјек који је пјешачио до посла 34 км добио ауто

Човјек који је, пошто му се покварио ауто, а аутобуска линија укинута, свакодневно пјешачио до посла 34 километара, добио је преко интернета у донацијама 360.000 долара да купи нова кола.

Џејмс Робертсон (56) постао је славан пошто је један локални лист раније ове године објавио да је почео да пјешачи до посла у фабрици ауто-дијелова јер му се аутомобил покварио 2005, а истовремено укинута аутобуска линија.

Један његов колега покренуо је акцију преко интернета за прикупљање новца како би Робертсон купио нови ауто, што се завршило с прикупљених 360.000 долара, тако да је Робертсон добио нови "форд таурус" од 35.000 долара.

Све је то утицало да у кварту у Детроиту у којем је живио људи почну стално да му се обраћају за новчане позајмице, те је одлучио да се пресели у други дио тог града, гдје се, како је навео, сада осјећа сигурније.

Џејмс Робертсон (Фото: Ryan Garza, Detroit Free Press)

"Можда сам рођен тамо, али Бог зна да не припадам више тамо", рекао је Робертсон и додао да никоме из старог комшилука није рекао гдје се преселио.

Наставио је да ради у истој фабрици, у којој зарађује 10,55 долара на сат, али се његов некадашњи дуг пут од куће до посла свео на 20-минутну вожњу.

"Свакако намјеравам да наставим да радим", рекао је Робертсон локалном листу.

Већина његовог новца налази се у једном фонду о којем брину финансијски стручњаци, који оцјењују да ће Робертсону, ако буде мудар, цијела сума остати нетакнута и кад буде отишао у пензију.

Иначе, Роберстон није једини Американац који до посла пјешачи десетине километара.