latinica  ћирилица
17/03/2015 |  11:52 | Аутор: Б92

Најчувенији слоган има своју мрачну страну!

Ден Виден творац чувеног слогана "Just Do It" компаније NIKE, инспирацију је добио на веома необичан начин.

Давних осамдесетих компанија NIKE била је у озбиљном тржишном рату против компаније Рибок.

Ден Виден, аутор данашње крилатице "Just Do It", у том тренутку био је свjестан чињенице да je кључ успjеха у слогану с којим ће моћи да се поистовjети циjела нација, од жена које повремено џогирају у парку до најуспjешнијих атлетичара на свиjету.

Ноћ приjе него што је нови слоган требало да представи својим шефовима, Виден је и даље трагао за инспирацијом. Из неког разлога то вече упорно му се "вртио по глави" 10 година стар случај Герија Гилмора, који је својевремено подигао велику медијску прашину у Америци.

Гери је имао тешко детињство, а младост је већином провео у затвору. Након што је ослобођен, преселио се код даљег рођака у Јуту како би покушао да успостави нормалан живот. Међутим, врло брзо вратио се претходном начину живота и у јулу 1976. је прво опљачкао бензинску пумпу и убио продавача, а затим и управника хотела у коме је одсјео наредне вечери.

Гилмор је убрзо и ухапшен и осуђен на смрт. Умјесто да се бори за живот, поздравио је пресуду и одабрао да буде усријељен из ватреног оружја. Када су га упитали прије саме егзекуције, 17. јануара 1977. године, које су му посљедње ријечи, Гилберт је рекао "Урадимо то!" (енгл. "Let’s do it!").

Та реченица из неког разлога дуго је остала утиснута у Виденовом памћењу, чекајући тренутак да поново доспије у јавност. Слоган "Just Do It"  први пут се у реклами компаније NIKE појавио 1988. године, стекавши свјетску популарност вртоглавом брзином. Компанија NIKE убрзо је успоставила вођство на тржишту, повећавши у року од једне деценије цјелокупни профит са 877 милиона на 9,2 милијарде долара.