latinica  ћирилица
18/03/2015 |  10:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Клизиште пријети манастиру Клисура

Игуманија ариљског манастира Клисура замолила је надлежне за помоћ јер се изнад ове светиње покренуло клизиште које пријети да га угрози.
Клизиште пријети манастиру Клисура - Фото: Screenshot/YouTube
Клизиште пријети манастиру КлисураФото: Screenshot/YouTube

Она каже да је манастирска црква угрожена и да јој пријети рушење уколико се нешто хитно не предузме.

"Велике воде које се сливају с брда односе насип с пута и то је угрозило прилаз и капију манастира. У великом смо страху да одрон не стигне до светиње. Стрепимо сваке ноћи и молимо све надлежне за помоћ", рекла је она данас и додала да се обратила за подршку патријаршији и општини Ариље.

Према оцјени геолога Радосаве Јекић за рјешење овог проблема неопходан је долазак стручних људи из области грађевине како би процијенили дубину клизишта, која, сматра, није велика и могућа је санација.

Према ријечима предсједника општине Ариље Зорана Тодоровића ово клизиште представља велики проблем, али ће локална самоуправа урадити све како би га ријешила, додајући да очекује и помоћ државе.

"Надлежне службе из локалне самоуправе су обишле светињу, чекамо да се ситуација с временом стабилизује и одмах ћемо приступити радовима како бисмо сачували манастир. Данас ћемо отпочети са санацијом одрона, а помоћ ће нам пристићи из ивањичких Путева", рекао је Тодоровић.

Манастир Клисура, познат и као Добрча, потиче из средњег вијека и налази се 13 километара јужно од Ариља у клисури Моравице. Црква је подигнута вјероватно крајем 13. вијека, припада рашком стилу и посвећена је Светим архангелима Михаилу и Гаврилу.

Током историје више пута је рушен, а запуштен је након велике сеобе Срба 1690. године. Живот у њему обновљен је 1798. године, али је нова разарања претрпио током два свјетска рата, најприје од стране Аустроугара, а потом и Бугара.