latinica  ћирилица
18/03/2015 |  12:39 | Аутор: СРНА

Перуанска племена све чешће излазе из резервата

Припадници једног од најизолованијих племена на свијету "Мачо-Пиро" све више излазе из својих логора у шумама Перуа у потрази за храном и помоћи од власти.

Власти Перуа наводе да су припадници племена приморани на изласке из кишне шуме Амазоније због нелегалних дрвосјеча и то су први забиљежени контакти племена "Мачо-Пиро" са спољним свијетом.

Често су ови сусрети пријатељски и мјештани околних области дају домороцима храну, а туристи одјећу, али зна бити и насиља.

Министарство културе Перуа изражава забринутост због сусрета домородаца и остатка свијета и упозорава да за племе то може бити смртоносно.

"Наизглед безопасан поклон у виду одјеће може представљати опасност по људе чији имунитет није никад био изложен обољењима из свијета изван њихове шуме. За њих проблем могу да представљају и бактерије које други преносе", каже шеф огранка за домородачке заједнице у перуанском Министарству културе Лорена Пријето.

Перуанско племе "Мачу-пиро"

Племе од око 800 домородаца, познато и као "Кухарено", живи у резервату "Мадре де диос" дуж границе Бразила, на југу Перуа.

Илегалним сјечењем шуме и ископавањем злата уништено је око 55.000 хектара шуме у овом региону. У региону "Мадре де диос" живи око 4.000 домородаца, укључујући двије изоловане групације - 150 Мичуенгаса и 300 Нахуаса.

Племе "Мачо-Пиро" често је агресивно према другим домороцима када схвати да они не говоре њихов језик или примјете њима непознате животиње, попут паса.

Ово племе је у децембру наоружано луковима и стријелама напало села Монте Салвадо и Пуерто Нуево, гдје су убили стоку и однијели храну.

Федерација резервата "Мадре де диос" (ФЕНАМАД) саопштила је да су домороци то урадили из очајања јер су нелегалне дрвосјече и трговци наркотицима упали у њихов регион.

ФЕНАМАД је, такође, осудио туристичке посјете резервату.