latinica  ћирилица
19/03/2015 |  12:24 | Аутор: СРНА

Иванишевић: Манипулације бројем страдалих муслимана у Кравици

Директор београдског Центра за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић изјавио је да се поново увећава и манипулише бројем страдалих муслимана у Кравици, наводећи да је ексхумирано 330 тијела и да не може бити говора о броју од 1.300 убијених.

Он је рекао да су тијела муслимана у Кравици, убијених током побуне, када су убили једног српског стражара и ранили једног српског официра, покопана у двије масовне гробнице Глогова један и Глогова два, односно у првој је било 191 тијело, а у другој, која се састоји из шест мањих повезаних гробница, пронађено је 139 тијела.

Иванишевић је навео да су та тијела пронашли истражиоци Хашког трибунала Тим Менинг и стручњак Тони Браун, те представници Службе за криминалистичка истраживања Поморских снага САД, Криминалистичко-техничке лабораторије холандског института и посебан тим стручњака из Финске.

Иванишевић је напоменуо да је приликом побуне муслимана у Кравици убијен стражар Крсто Драгичевић (1965) из Скелана, а рањен Раде Чутуровић звани "официр".

Он је навео да је стражу чувало око 30 српских бораца, али да је до сада број осуђених Срба у судовима у Хагу и Сарајеву за то дјело далеко премашио тај број.

"Више ће бити окривљених и осуђених, него што је било стражара", истакао је Иванишевић.

Он је додао да се помиње и погрешна квалификација дјела убиства муслимана у Кравици, наводећи да се радило о самоодбрани, која је можда прерасла у освету, јер су муслимани током побуне убили српског стражара и ранили официра.

"Може се рећи да се радило о прекорачењу нужне самоодбране, јер су се српски стражари бранили од муслимана који су отели оружје и кренули на њих. Ти муслимани уопште нису били везани", рекао је Иванишевић.

Он је навео да се у оптужницама Хашког трибунала помиње да је у Кравици убијено од 1.000 до 1.500 муслимана, а да је српско тужилаштво већ "пресудило" цифру од 1.300.

"Приликом сваке нове тужбе, број наводних муслиманских жртава се утростручује и упетостручује и увијек је већи него што је нађено у масовним гробницама", рекао је Иванишевић.

Према његовим ријечима, у свим масовним гробницама око Сребренице, гдје су покопани убијени заробљени муслимани, муслимани који су погинули у борбама, затим они коју су погинули током пробоја, као и они који су погинули у међусобном обрачуну, ексхумирано је 1.849 тијела.

"А Хашко тужилаштво је подигло број страдалих муслимана на 4.900 до 6.700, а муслимани чак на 9.200. Видите како фалсификатима једне чињенице добију различите бројке", напоменуо је Иванишевић.

Иванишевић је рекао да је српско Тужилаштво за ратне злочине подигло мање кривичних пријава за злочине над Србима него Хашко тужилаштво, а није оптужило још никога за убиство више од 3.200 Срба у Сребреници.

Он је поменуо случај Кеме Мехмедовића из села Пале, код Сребренице, који је, према свједочењу српских заробљеника, носио кроз Сребреницу одсјечену главу Анђелка Млађеновића.

Српско Тужилаштво за ратне злочине је јуче саопштило да је ухапшено осам осумњичених да су као бивши припадници Специјалне бригаде полиције Центра за обуку Јахорина МУП-а Републике Српске учествовали у убиствима најмање 1.000 заробљених Бошњака, мушкараца и дјечака, на локалитету Земљорадничке задруге Кравица у јулу 1995. године.