latinica  ћирилица
19/03/2015 |  16:00 | Аутор: СРНА

Чех преживио напад поларног медвједа

Чешки туриста претрпио је лакше повреде у нападу поларног медвједа у шатору на арктичком острву Свалбард, код Норвешке, уочи потпуног помрачења Сунца, које је привукло хиљаде посјетилаца.

Јакуб Моравец, који је камповао са још пет туриста на скијашкој тури, пребачен је хеликоптером у болницу у Лонгјербијену, главном насељу на Свалбарду. Он је задобио повреде руке, лица и груди.

Моравец, који је пребачен у болницу, рекао је телевизијској станици да је угледао медвједа када се пробудио и да је покушао да се одбрани. Он је додао да је медвјед побјегао када је његов колега пуцао и ранио га.

Спасилачки тимови касније су убили животињу, која је успјела да пробије ограду око кампа.

Моравец је рекао да је страх осјетио тек касније, а да је у самом суочавању са животињом само мислио на то како да сачува главу.

Свалбард, око 1.300 километара од Сјеверног пола, и Фарска Острва су једина мјеста на планети одакле ће се сутра моћи видјети како Мјесец у потпуности заклања Сунце.

Дјелимично помрачење биће видљиво у дијеловима Африке, Европе и Азије.

Власти Свалбарда упозориле су туристе на опасност од медвједа и ниских температура од око минус 18 степени Целзијусових. Овај архипелаг очекује око 2.000 посјетилаца током помрачења, док ће Фарска Острва да угосте око 10.000 људи.