latinica  ћирилица
20/03/2015 |  16:07 | Аутор: РТРС

До краја године аутопут Добој - Прњавор (ВИДЕО)

Изградња двије трећине дионице аутопута Добој – Прњавор је завршена, а извођачи радова сматрају да имају добру стартну позицију на почетку нове грађевинске сезоне, и очекују да ће сви радови на овој траси дугој 36, 6 километара бити завршени до краја године.

Прошле године постављено је осам километара првог слоја асфалта, а највећи напредак видљив је на мосту „Босна“, у мјесту Кладари, надомак Добоја. Мост ће бити спој аутопута Бањалука – Добој са Коридором пет Ц. 

Конструкција моста “Босна” потпуно је завршена, а у наредном периоду слиједи припрема за полагање хидроизолације, асфалта и заштитних ограда. Уз мост је изграђен и пратећи објекат - Центар за одржавање и контролу саобраћаја.

- Желим да изразим задовољство динамиком и квалитетом радова. И извођачи су ту и директор Аутопутева, Душан Топић,  ме увјерио да све тече планираном динамиком, рекао је Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза Републике Српске.

На осталим објекатима на дионици аутопута од Добоја до Прњавора урађени су темељи и стубови, а у наредним мјесецима слиједи израда и монтирање гредних носача на надвожњацима и мостовима. Изузетно кишна прошла година нанијела је штету на неколико локалитета на траси.

- Подузимамо одређене технолошке радње да та мјеста издренирамо, посушимо и на тај начин створимо предуслове за наставак асвалтних радова, истакао је Борис Здјелар, главни инжењер фирме „Интеграл инжењеринг“ из Лакташа.

Велике падавине проузроковале су и помјерање земљишта за око 20 метара, које је угрозило радове на дијелу аутопута у мјесту Штрпци.

У мјесту Штрпци код Добоја услијед изузетно кишне године појавило се клизиште. Извођачи радова очекују да ће ово клизиште бити санирано у року од четири мјесеца, а уколико вријеме буде лијепо као данас и у року од два мјесеца.