latinica  ћирилица
27/03/2015 |  17:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Порошенко наоружан дочекао отправника послова САД

Фотографија на званичној Фејсбук страници амбасаде САД у Украјини, на којој украјински предсједник Петро Порошенко, опасан пиштољем, дочекује отправника послова САД, изазвала је жустру дебату и поруге корисника Интернета.

Порошенко је наоружан дошао на Бориспољски аеродром, како би дочекао отправника послова САД Бруса Донахјуа, гдје је одржан састанак у вези с испоруком Украјини првих 10 оклопних возила "хамви".

Фотографија на којој је приказан украјински предсједник у маскирној униформи с оружјем о појасу, изазвала је муњевиту реакцију корисника Интернета, преноси Спутњик.

"С пиштољем око паса, дјецо, каква глума. Ако је већ такав пајац, онда је требало да се појави у пуној опреми - кацига, панцир кошуља, тактичке наочаре, аутомат, 12 футрола за муницију и 10 граната. А не треба да заборави ни штитнике за кољена и лактове, тактички нож и комплет за прву помоћ!", написао је један од корисника Интернета.

Украјина је у среду добила прву испоруку војних возила "хамви", а САД планирају да у наредних 45 дана испоруче Кијеву укупно 230 таквих теренских возила.

Према ријечима Порошенка, возила "хамви" биће снабдијевена наоружањем и усмјерена у зону специјалних операција у Донбасу.
Раније је украјинска армија у Донбасу већ испробала америчке радаре, опрему за ноћно осматрање и системе за демонтирање мина.

У Украјину је, осим тога, стигао и први контингент од 20 британских оклопних возила "саксон".
Руски предсједник Владимир Путин раније је изјавио да се, према подацима којима располаже Русија, Кијеву испоручује оружје, док америчка страна то негира.

Укупна војна помоћ САД Кијеву, укључујући оклопна возила и противартиљеријске радаре, износи око 200 милиона долара.