latinica  ћирилица
02/04/2015 |  13:51 | Аутор: СРНА

У Источном Сарајеву о измјенама Закона о здравственој заштити

Измјене Закона о здравственој заштити допринијеће једноставнијем и практичнијем организовању здравственог система у Републици Српској, истакнуто је у Источном Сарајеву на јавној расправи о Нацрту овог закона.
Милан Латиновић - Фото: СРНА
Милан ЛатиновићФото: СРНА

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Милан Латиновић рекао је да ће овим измјенама бити регулисане и поједине професије у здравству.

Латиновић је навео да се према новим измјенама, доктори медицине, послије завршеног Медицинског факултета, одмах могу запослити.

Према важећем Закону, додао је Латиновић, доктори медицине послије завршеног Медицинског факултета немају могућност да се запосле већ одмах треба да иду на специјализацију.

Рок за специјализацију доктора породичне медицине предложеним измјенама продужен је до 2020. године, а домови здравља проширују своје дјелатности, посебно када је ријеч о дијагностици.

"На овај начин би се здравствене услуге примакле што ближе мјесту становања грађана", навео је Латиновић и додао да је овим нацртом урађена интервенција у структури болничког система и овим измјенама омогућено организовања клиничког центра.

Члан Главног одбора Струковног синдиката Татјана Јовичић каже да треба направити озбиљне структуралне измјене у здравственом систему и донијети потпуно ново здравствено законодавство.

"Потребно је донијети потпуно нову регулативу у области финансирања здравственог осигурања којим би се успоставио потпуно нови модел функционисања здравственог система", рекла је Јовичићева.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић сматра да овај нацрт предвиђа да локалне заједнице из скромних буџета издвоје додатна средства мимо прописаних норматива и стандарда примарне здравствене заштите.