latinica  ћирилица
02/04/2015 |  13:59 | Аутор: СРНА

Ове године у Српској пријављено пет особа са лајмском болешћу

Институту за јавно здравство Републике Српске у овој години пријављено је пет особа са Лајмском болешћу, коју изазива убод крпеља, речено је у овој институцији.
Институт за заштиту здравља Републике Српске - Фото: РТРС
Институт за заштиту здравља Републике СрпскеФото: РТРС

Институту је прошле године пријављена 141 особа са симптомима ове болести.

Директор Ветеринарског института Републике Српске "Др Васо Бутозан" Драго Недић каже да се и ове године очекује уобичајена бројност крпеља, те да треба дјеловати превентивно, односно домаће животиње и кућне љубимце адекватно заштитити средствима која одбијају ове инсекте, чиме се смањује ризик од појаве крпељима преносивих болести.

"У Институт са терена нису стизали неуобичајени захтјеви и пријаве болести које се преносе крпељима на животиње, тако да на основу овога нисмо у могућности дати потврду да ли је ова година са аспекта процјене ризика од векторских болести више или мање оптерећена могућим појавама болести", рекао је Недић.

Према његовим ријечима, бабезиоза, анаплазмоза, ерлихиоза, Лајмска болест, рикециозе, као болести које се преносе крпељима до сада нису значајно угрожавале здравље животиња, јер је стопа њихове инциденце и преваленце била ниска.

Недић каже да програма активног надзора над врстама и бројности крпеља на широј територији Републике Српске до сада није било.

"Ипак, у једном истраживању 2011. године на територији града Бањалука утврђено је да је преваленца заражених крпеља у односу на број прегледаних била 37,2 одсто на присуство узрочника Лајмске болести", рекао је Недић.

Ветеринарски институт Републике Српске од ове године учествује у међународном пројекту "Меди леб секјур", који у вишегодишњем истраживању има за циљ препознавање присуства и начин контроле различитих инсеката вектора болести, било да су оне везане за крпеље, куликоиде или комарце.