latinica  ћирилица
02/04/2015 |  14:05 | Аутор: СРНА

Пуштањем плавих балона у Добоју обиљежен Свјетски дан аутизма

У Добоју су у ваздух пуштени плави балони, чиме је упућена симболична порука подршке аутистичним особама поводом обиљежавања Свјетског дана аутизма.
Добој: Обиљежен Свјетски дан аутизма - Фото: СРНА
Добој: Обиљежен Свјетски дан аутизмаФото: СРНА

Предсједник Удружења за помоћ дјеци са посебним потребама Добој Сања Живковић рекла је да на подручју града третман користи 24 дјеце са аутистичним симптомом, а надлежним службама пријављено је свега осморо дјеце.

Она је указала на значај раног откривања симптома и адекватне превенције истакавши да су родитељи важна карика у том ланцу.

Према њеним ријечима, 40 одсто дјеце код којих се на вријеме открију аутистични симптоми имају могућност да се извуку из тог зачараног круга.

Испред Удружења грађана дјеце са посебним потребама "Мала кућа" Дијана Петковић рекла је да симптоми аутизма родитељи препознају код дијетета узраста од 18 мјесеци а љекарској пракси пријављују са три године, што је већ касна фаза.

Аутизам је неуролошки поремећај који карактерише одсуство социјалне интеракције и стереотипне радње.

"Третман дјеце у установама требало би да буде свакодневан, по два сата у зависности од симптома, што у нашим условима није изводиво", рекла је Петковићева која је истакла да су родитељи прва карика јер са дјецом бораве 24 часа.

Она је истакла да се због бољег пружања стручних услуга аутистичним особама ради на организовању удружења "Мреже аутизам данас" која обухвата чланице у Сарајеву, Зеници, Лукавцу и Добоју.

Према свјетској статистици, на 88 дјеце рађа се једно са аутистичним сиптомом.

Данашње обиљежавање Свјетског дана аутизма организовало је Удружење за помоћ дјеци са посебним потребама и Удружење грађана дјеце са посебним потребама "Мала кућа" у сарадњи са "Мрежом аутизам данас", Основном школом "Вук Стефановић Караџић" и фондација за дјецу и младе са посебним потребама.

Манифестација је одржана на инклузивном игралишту у дворишту Основне школе "Вук Стефановић Караџић" у Добоју.

Удружења у Добоју на овај дан почињу и акцију "Буди ми друг" која има за циљ подршку третманима дјеце у стању аутизма.

Новац за третмане прикупљамо продајом промотивног беџа по цијени од двије КМ.