latinica  ћирилица
03/04/2015 |  09:23 | Аутор: ТАНЈУГ

"Трансформерс" жаба пронађена у шумама Еквадора

Мала жаба, способна да се у неколико минута претвори у чекињасто чудовиште, пронађена је у андским шумама у Еквадору, једној од земаља са најбогатијим биодиверзитетом у свијету.

Зеленкасте боје, необични водоземац, назван Pristimantis mutabilis, једина је позната врста кичмењака која може да промијени текстуру своје коже и учини је наизмјенично глатком или бодљикавом.

Досад је забиљежено свега седам примјерака овог малог водоземца, који се одликује и широким репертоаром звукова.

"Ово је изузетно редак примјерак. Знамо да су поједини рептили кадри да промијене боју коже, попут камелеона, али никада досад нисмо били у прилици да видимо тако драстичне промјене на кожи“, објаснио је за АФП биолог и вођа истраживачког тима Хуан Мануел Гуајасамин.

У размаку од три минута, ова жаба, дуга једва 2,5 центиметара, може да промијени свој изглед, највјероватније како би се заштитила од грабљивица, додао је он.

„Најчудније је то што се промјена текстуре коже јавља код кичмењака“, истакао је он, напоменувши да бескичмењаци имају пулпу која може да промијени боју и изглед.

Станиште новооткривене жабе, из миља назване „панк рокер“, прекривено је маховином с којом она „сраста“, тако да постаје готово невидљива.

Премда је на њено постојање тек недавно указао британски часопис Zoological Journal, Pristimantis mutabilis су још 2009. открили амерички научници Тим и Кетрин Крајнак, у резервату Лас Гралариас, око 35 километара западно од Кита.

„Право је изненађење што можемо и даље да откривамо потпуно нове животиње“, рекао је Гуајасамин који покушава да објасни механизам који омогућава жаби да за тако кратко вријеме промијени изглед.

Са 557 врста водоземаца, Еквадор је послије Бразила и Колумбије земља са најбогатијим биодиверзитетом на свијету.