latinica  ћирилица
03/04/2015 |  16:24 | Аутор: РТРС

Снимљене завршне сцене документарног филма "Дјеца" (ВИДЕО)

У Трнову су снимљене завршне сцене за документарни филм "Дјеца" који се реализује у продукцији Радио Телевизије Републике Српске.
Снимање документарног филма "Дјеца" - Фото: РТРС
Снимање документарног филма "Дјеца"Фото: РТРС

Овај филм документује судбине родитеља бораца који су за слободу Српске платили највећу цијену. У одбрамбено-отаџбинском рату 17 породица је изгубило по три сина који су погинули као припадници Војске Републике Српске, а осамнаеста породица, породица Бјелица изгубила је два сина и кћерку. 

Бјелицама је протекли рат из куће однио младост срећу и понос. Прво је погинуо Јанко са 21 годину, у истој години гине и његов брат Драган са 24 године. Двије године касније сестра Радмила трагично губи живот. Сјећања су остала и никад неће бити избрисана.

- Враћају ме у онај тренутак кад су ми дјеца изгинула, кад ми је најтеже било. Сад ми се поново враћа то сјећање, рекао је Маринко Бјелица.

Многе породице чије судбине ће бити приказане у овом филму су само дио страдања Срба који су бранили оно најважније - своју земљу и дом. Ова прича ће показати само један сегмент праве истине протеклог рата.

- Велики је значај за породице погинулих који су изгубили своје најмилије у овом протеклом рату, а да не говорим колико је значај за Републике Српску и за наш народ, додаје Бјелица.

Аутор и режисер филма Денис Бојић истакао је да се нажалост пошлост не може вратити или промјенити, али оно што сасвим сигурно да можемо урадити је да мислимо о будућности.

- Овај филм је само један мали допринос океанском страдању српског народа и мали подсјетник на све оно што је било иза нас, нагласио је Бојић

Филм "Дјеца" премијерно ће бити приказан крајем године.