X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
06/04/2015 |  12:28 | Извор: ТАНЈУГ

Вид могу пореметити лијекови за акне и мањак витамина Д

Плаво свјетло рачунара и мобилног телефона изазива сувоћу очију, мањак сунчеве свјетлости може да буде криво за кратковидност, а замагљен вид је први знак дијабетеса.
Око - Фото: архив
ОкоФото: архив

Рад на компјутеру и стално држање мобилног телефона у рукама умара очи, изазива сувоћу, пецкање па чак и главобоље, док плаво свјетло може да изазове мучнину и зато очи треба одмарати и држати се правила 20-20-20, односно сваких 20 минута треба одвратити поглед и 20 секунди гледати нешто што је од особе удаљено 20 метара, пише часопис "Превенција" (Превентион).

Осим плавих екрана, проблеми с видом могу бити посљедица и мањка витамина Д, на шта указују студије које су потврдиле да жене које уносе препоручену дневну дозу витамина Д имају 44 одсто мањи ризик од макуларне дегенерације, болести средишњег дијела мрежњаче ока која уништава централни вид, а најчешћа је код старијих људи.

Главни кривац за лош ноћни вид је оксидативни стрес, коме могу доскочити боровнице које садрже антоцијан који побољшава ноћни вид и повећава прокрвављеност очију.

Такође, лијекови против акни могу изазвати проблеме с ноћним видом, а повезују се и с мутним видом, јер ти лијекови повећавају апсорпцију УВ зрака што може да изазове оштећење рожњаче.

Иначе, замућење вида може да буде један од првих знакова дијабетеса типа 2, који спрјечава доток крви у дијелове рожњаче што може да изазове сљепоћу.

Такође, бројне студије кратковидост су повезале с превише проведеног времена у затвореном простору, што је посебно уочено код дјеце, па стручњаци препоручују сунчеву свјетлост која смањује зенице чиме се смањује и ризик од замагљеног погледа, пише у часопису "Превенција".