latinica  ћирилица
07/04/2015 |  20:35 | Аутор: Вечерње новости

Црна Гора- Ко ће на љето да ради?

Послодавци у Црној Гори негодују због Закона о странцима, јер ће се у проблему наћи туризам и угоститељство.

Нови Закон о странцима који је ступио на снагу, а који између осталог прописује радне дозволе за стране држављане донио је неколико новина. Најспорнија, макар за оне којих се највише тиче - послодавце, је она која предност даје домаћој радној снази.

Закон о странцима стимулише послодавце да запосле домаћи кадар. Послодавци ће моћи да запосле странца само под условом да на евиденцији Завода за запошљавање нема незапослених лица која испуњавју услове за заснивање радног односа на траженим пословима или је незапослени одбио заснивање радног односа на тим пословима.

Ова одредба највише је погодила послодаваце у угоститељству и туризму. Негодују због чињенице да међу домаћом радном снагом нема довољно стручног, искусног и квалитетног кадра, због чега су традиционално упошљавали раднике из сусједних земаља.

Предсједник Црногорског туристичког удружења Жарко Радуловић каже да то представља озбиљну бизнис баријеру.

- Ово је бизнис препрека број један за наредну туристичку сезону. Иако су домаћи радници увијек имали предност показало се да стручног домаћег кадра има само на папиру, док је у пракси другачије. О овом проблему ће се тек причати кад крене сезона и кад на видјело изађу сви проблеми које носи ова спорна одредба. Видјећемо да ли ће угоститељи моћи да прегурају сезону искључиво са домаћом радном снагом - каже Радуловић.

Домаћи радник послодавца кошта од 150 до 200 евра мање али, сматра Радуловић, постоје ограничења.

- Једно од њих је што наш радник неће да ради за 300 евра док неко из окружења хоће. Друго је што један број наших људи сматра да сезонски посао подразумијева пар сати посла, а остатак провод на плажи. То није генерална слика, али таквих примјера има. Ипак, охрабрује да се однос домаћих радника у односу на странце из године у годину поправља - каже Радуловић.

Ове године у Црној Гори биће издато 23.400 радних дозвола за странце, што је око 4.000 више од износа квоте за прошлу годину. Поставља се питање зашто је Влада повећала број дозвола за странце ако нови закон даје предност домаћој радној снази.