latinica  ћирилица
07/04/2015 |  21:56 | Аутор: Независне

Свештеник напустио цркву због женидбе

Љубав не познаје границе, а некад је јача чак и од вјере. Бар тако би се могао описати случај једног аустријског свештеника који је на ускршњој служби изненадио своје вјернике саопштивши им да напушта цркву да би се оженио дјевојком с којом је годинама у вези.

Максимилијан Тодтлинг (45) недавно је својим парохијанима саопштио да ће остати до септембра, док му не нађу замјену. Такође их је замолио да га схвате зашто одлази, те зашто је изабрао љубав умјесто вјере.

Тодтлинг је посљедњих осам година службовао у парохији Леобен запад, гдје је био изузетно популаран и поштован међу вјерницима.

Међутим, како је љубав јача од свега, он се одлучио за радикалан корак, тако да планира да од папе затражи званично рашчињење, што је стандардна процедура у оваквим случајевима.

Он је, обраћајући се вјерницима, објаснио да је већ годинама у вези са женом која се зове Нора и која ради у једном добротворном друштву које се брине о бескућницима.

- Заиста, не желим више да кријем да сам у вези са том дивном женом. Овај потез није био лак, али сам срећан јер осјећам олакшање након свих ових година. Желим да будем искрен, како према вама, тако и према себи - рекао је он.

Он је у изјави за аустријске медије изјавио да је реакција вјерника из његове парохије била крајње позитивна, те да је добио и подршку од самог врха надбискупије. Такође, било је оних који су му упутили критике, али признаје да је то и очекивао те да их схвата.

Говорећи о својој вези, признао је да она траје већ четири године, те је био свјестан да се неће моћи држати свог завјета на целибат. На крају је одлучио да објелодани истину и напусти цркву. Без обзира на све, Нора и он планирају да се вјенчају управо тамо гдје је годинама службовао.