latinica  ћирилица
08/04/2015 |  17:05 | Аутор: Агенције

Ако ванземаљци постоје, огромни су!

Истраживање космолога Фергуса Симпсона, научника са Универзитета у Барселони, показало је да ванземаљци могу бити тешки до 300 килограма. Теорија је настала опсервацијом наше планете.
Ванземаљац (илустрација) - Фото: илустрација
Ванземаљац (илустрација)Фото: илустрација

Научник се ослања на математички модел који претпоставља да су организми на другим планетама у складу са законима очувања енергије, као и бића на нашој планети. На основу тога је урадио процjену колика бића би се могла налазити у свемиру, а закључак је био да су огромнa.

На Земљи већим животињама треба више ресурса и због тога их је мало. На нашој планети доминирају мањи облици живота, међу којим су и људи.

Мада, Симпсон је додао како чак ни Земља можда није добар примјер, зато што је већина ненасељених планета које би потенцијално могле крити облик неке врсте живота, по величини ближа Марсу него Земљи.

Мишљења научника о овој теорији су подијељења- док су једни сагласни са Симспоновом теоријом, други је оспоравају због недостатка доказа.

- Теорија је интересантна, али немамо конкретних података с којим можемо да радимо. Имамо само нашу планету и њене становнике да послуже као модел за посматрање- рекао је научник с Института „Сети“, Сет Шостак. Додао је да Симпсон није узео у обзир гравитацију, као ни теорију еволуције.