latinica  ћирилица
10/04/2015 |  14:09 | Аутор: СРНА

Беч: Забрана пушења од 2018. године

Након вишегодишње дебате, аустријска влада одлучила је данас да забрани пушење у кафићима и ресторанима од 2018. године, након што је прије шест година уведен закон према којем су угоститељски објекти морали да одвоје непушачке зоне.

Трговинска комора саопштила је да ће предузети правне кораке против забране у земљи чувеној по угоститељским објектима и гдје је пушење изнад европског просјека.

Француска, Британија, Италија и неке њемачке покрајине раније су увеле сличне забране.

Власници кафића који до јула 2016. године потпуно укину пушење добиће посебан једнократан бонус да би дјелимично надокнадили трошкове.

"Јачамо заштиту непушача у Аустрији, али узимамо у обзир и интересе бизниса и фирми који су већ уложили у одвајање пушачких и непушачких зона", рекао је министар економије Рајнхлод Митерленер агенцији АПА.

Вођа десничарске Слободарске партије Хајнц-Кристијан Штрахе рекао је да ће он укинути овај закон уколико његова странка побиједи на парламентарним изборима 2018. године.

"Не требају нам присилне радости као што је овај промашај од закона", рекао је Штрахе, иначе пасионирани пушач, говорећи о приједлогу закона који ће, како се очекује, парламент усвојити у наредних неколико мјесеци.