latinica  ћирилица
11/04/2015 |  12:45 | Аутор: Агенције

Градови будућности биће на води

Планета постаје све насељенија, па архитекте сматрају да ће једино рјешење бити изградња градова на води.

Компанија која се бави процјеном одрживог развоја The Seasteading Institute сматра да би аутономне океанске насеобине могле постати реалност већ за пет година.

Као дио плана за изградњу првог града на води, компанија је покренула конкурс за најбољи пројекат под називом Плутајући градски пројекат.

Побједник конкурса биће проглашен у августу.

Lilypad

Liliypad у облику локвања представља самоодрживи плутајући град који може бити смјештен близу обале, али и путовати океаном. Користио би соларну и енергију вјетра, као и биомасу, а могао би да прихвати 50.000 људи.

Плутајући град

Са више од милијарду становника, Кина је најнасељенија земља на свијету. Кинези чине 20 процената комплетне свјетске популације, па није ни чудо што тамошње власти већ размишљају гдје ће смјестити будуће генерације.

Град на сланом језеру

Овај "хидрополис" могао би да ријеши проблеме са плављењем Нила. Такав град могао би по потреби да плута на води.

 

Рад Александра Јоксимовића и Јелене Николић

Нојева барка

Створен за постапокалиптични свијет, Нојева барка био би град који би функционисао на основу обновљиве енергије.

То је пројекат двоје архитеката из Србије – Александра Јоксимовића и Јелене Николић. Зид који би се протезао на 64 метра пружио би заштиту за становништво од снажних вјетрова. Наравно, у складу са именом, овај град има мјеста и за животиње.

Harvest City

Иако су сви ови пројекти само идеје, овај би једног дана могао да помогне Хаитију да се опорави од разорног земљотреса који га је погодио 2010. Ријеч је о граду који би могао да прихвати око 30.000 људи.

Green Float

Green Float

Овај град би могао да прихвати невјероватних милион људи. Ријеч је о серији повезаних острва, а на сваком од њих би се налазио по један 1.000 метара висок еко-небодер.