latinica  ћирилица
11/04/2015 |  14:04 | Аутор: Jutarnji list

Шпанија- Ухапшена банда од 50 Хрватица

Чак 50 хрватских држављанки, осумњичених за низ крађа и других казнених дела, ухапсила је шпанска полиција у Винаросу, у великој акцији спроведеној у сарадњи са полицијом из Валенсије.

Полицијска акција под називом "Далмација" само је једна у низу акција шпанске полиције са циљем лоцирања и елиминације путујућих банди у тој земљи.

Већина ухапшених су ромске националности са хрватским држављанством.

Према писању Ел Мунда, град Винарос је мјесецима био мјесто окупљања "хрватској банди" за коју се сумња да је опљачкала 14 породичних кућа и других објеката широм Шпаније, те једну кућу у Италији.

Ријеч је о банди која је користила одсуство укућана како би украла накит и уштеђевину. Чланови банде била су и два држављана Шпаније који су се након пљачки бринули да крадљивице буду заштићене.

Они су били власници фирме за изнајмљивање аутомобила и станова, па су тако чланицама банде које су радиле у групама од по три, након обављеној посла обезбјеђивали превоз и смјештај.

Полицијска истрага која је обухватила неколико градова у којима је почињено око 14 крађа и то Валенсију, Сарагосу, Севиљу, Мадрид и Саламанку, трајала је дуже вријеме.

Најприје је била концентрисана на мање групе које су радиле појединачно. Убрзо је откривен цијели ланац дјеловања ове групе која се сумњичи за крађу и фалсификовање докумената, припадност организованој криминалној групи те угрожавање јавног саобраћаја.