latinica  ћирилица
19/04/2015 |  17:31 | Аутор: СРНА

Обиљежена прва крсна слава општине Станари

У Станарима је данас први пут свечано обиљежена крсна слава ове општине као и црквена слава спомен-храма Васкрсења Господњег, који је у изградњи.
Станари-Свечано обиљежена крсна слава - Фото: СРНА
Станари-Свечано обиљежена крсна славаФото: СРНА

Владика зворничко-тузлански Хризостом служио је Свету архијерејску литургију током које је освештао и црквена звона храма.

Начелник општине Станари Душан Панић изразио је задовољство што је мјесец дана након конституисања општинских органа сваким даном видљивије заједништво општинске управе и њених грађана.

Панић је рекао новинарима да је одрађено много посла у протекле двије сједнице Скупштине општине Станари када су усвојени најнеопходнији акти за отпочињање рада локалне управе.

Панић је најавио да ће у наредном периоду грађанима Станара бити обезбијеђени неопходни услови за остваривање основних права.

Парох станарски Станислав Рађен навео је да и даље трају радови на уређењу храма Васкрсења Господњег.

"Звоник је завршен, купола је бетонирана и треба је прекрити. Предстоји постављање столарије на звонику те покривање лађе цркве", изјавио је Рађен.

На литургији је учествовало Пјевачко друштво "Богољубље" Добој.

У општини Станари 2. фебруара одржани су први локални избори. Политичке странке СНСД, СДС, СП, ПДП и ДНС прешле су цензус од три одсто за учешће у раду Скупштине општине Станари.

Народна скупштина Републике Српске је на посебној сједници 9. септембра 2014. године усвојила Закон о оснивању општине Станари, којим се уређује оснивање, подручје, надлежности, органи, њихов избор и финансирање ове општине.

Посланици су усвојили и допуну Закона о територијалној организацији Српске, којом се утврђује да територију Српске чини и општина Станари.

До усвајања ових закона, Станари су били у саставу града Добоја.