latinica  ћирилица
19/04/2015 |  19:35 | Аутор: РТРС

Пореска управа почела принудну наплату пореских дуговања (ВИДЕО)

Пореска управа Републике Српске води 144.000 поступака принудне наплате дуга, а у буџет би требало да се слије 324 милиона марака. Износ, који никада није смио ни достићи тај ниво, поручују из Уније послодаваца и додају да је кривица искључиво на Пореској управи.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

Иако износ показује да неким привредницима у Српској плаћање пореза до сада није била омиљена ставка, чини се да би се ствари могле промијенити.

Порезници из године у годину повећавају број принудних поступака, а најављују и пуштање у рад новог информациног система којем нико од неплатиша неће промакнути. 

Пљенидба са жиро рачуна или готовине биће прва мјера порезника, након чега ће услиједити запљена имовине. Лани су имали половичан успјех.

У 51.000 поступака за дуг тежак 113 милиона марака, успјели су наплатили 45. За прва два мјесеца, од 24 милиона потраживања, наплатили су шест. До краја године, из Пореске управе најављајују пуштање у рад новог информационог система, у којем се , кажу, нико с дугом неће провући .

У Удружењу послодаваца, међутим, огорчени су на Пореску управу јер се довела у ту ситуацију. Због оних који не плаћају порез, кажу, имају нелојалну конкуренцију, а буџет трпи када држава радницима тих предузећа повезује стаж.

Вјерују да би и стопе пореза могле бити ниже када би сви редовно плаћали.

ОФФ: Укупан дуг пореских обвезника је милијарду и 400 милиона марака . Увођење реда у наплату пореза један је од приоритета Владе Српске.

Планирају дати већа овлашћења пореским службеницима, којим ће бити омогућено да контролишу и висину плате на коју се обрачунава порез.

На листи највећих дужника првих десет дугује од 10 до 50 милиона марака, од којих су четири ,са укупним дугом од 105 милиона, отишли у стечај.