latinica  ћирилица
20/04/2015 |  08:12 | Аутор: СРНА

И. Сарајево: Обиљежавање Дана несталих Срба

Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево обиљежила је у Источном Новом Сарајеву Дан несталих Срба Сарајевско-романијске регије у одбрамбено-отаџбинском рату.

- Прошле су 23 године од када су нестали први сарајевски Срби, а те трагичне догађаје обиљежавамо у знак сјећања на дан првог масовнијег нестанка такозване групе осам, који су нестали у једном дану и од којих посмртни остаци шест наших људи никада нису пронађени, рекао је предсједник Регионалне координације Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево Мирко Вранић.

На овај датум, истиче он, обиљежавају се и сви други нестанци Срба у овој регији, за чијим посмртним остацима се још трага.

Вранић наглашава да је процес тражења и идентификације несталих лица у периоду до 2008. године текао на задовољавајаући начин, захваљујући првенствено надлежним институцијама Републике Српске.

Према његовим ријечима, у Сарајеву је идентификовано укупно 306 лица, а још се тражи 179 лица, у Илијашу су идентификована 33 лица и тражи се још једно, у Брези је идентификовано осам лица и нико се више не тражи, у Варешу је идентификовано 12 лица и тражи их се још пет, док је у Зеници идентификовано 28 лица, а тражи се још 13.

У Рогатици нема идентификованих лица, а још се тражи девет несталих, а слично је и у Какњу гдје нема идентификованих, а трага се за једним несталим лицем. Нема идентификованих ни на Хан Пијеску, гдје се трага за два лица.

- На подручју Горажда идентификовали смо 80 лица, а тражимо још 86, у Трнову су идентификована 124 лица, а тражимо још 12, на Палама је идентификовано шест лица, и тражимо јоша два, на Сокоцу је идентификовано пет лица, а траже се још три, док су у Вишеграду идентификована два лица, а трагамо за још три нестала, прецизирао је Вранић.

Он додаје да је на Илиџи идентификовано 14, а да се тражи још пет лица, у Кладњу је идентификовано 19 лица, а траже се још четири нестала, у Хаџићима је идентификовано 13 лица, а трага се за још четири и у Вогошћи је идентификовано 18 лица, док се траже још два лица.

Вранић каже да је од момента формирања Института за нестала лица БиХ, од 2008. године до данас, идентификовано тек 58 Срба, које је ексхумирала претходна Комисија за тражење несталих Републике Српске.

- Управо због оваквих несразмјерних резултата у процесу тражења и идентификације несталих Срба, ми се противимо накарадном раду Института за нестала лица БиХ, а прибојавамо се да ће ова институција својим `маневрима` приликом вршења анализа посмртних остатака у Спомен-костурници у Источном Новом Сарајеву уништити резултате које су постигле институције и тимови Републике Српске са доктором Жељком Караном на челу, истакао је Вранић.

Образлажући зашто ова организација не прихвата и не признаје туђе програме и пројекте, он је појаснио да тијело чека обдукцију и по годину након ексхумације, да је тијело чекало на сахрану годину након добијања позитивног ДНК налаза, а за идентификовано тијело војника Војске Републике Српске, који је идентификован прије 18 мјесеци, његова породица још није добила потребну документацију од Института за нестала лица БиХ.

Према његовим ријечима, једино оправдано рјешење за деблокаду застоја процеса тражења и ефикасна реакција на бахати однос Института за нестала лица према породицама несталих јесте да се тражење, обдукција и идентификација несталих лица врати на ниво ентитета, који су показали да су радили много ефикасније од Института за нестала лица БиХ.

Он истиче да су породице несталих Срба Сарајевско-романијске регије огорчене и због неажурног рада Тужилаштва БиХ, што за посљедицу има непроцесуирање оних који су починили ратне злочине над сарајевским Србима.