latinica  ћирилица
20/04/2015 |  08:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Италија: Можда и 950 људи било у преврнутом броду (ВИДЕО)

Италијанско тужилашто саопштило је да је сазнало да је у броду са мигрантима, који се преврнуо претходне ноћи у Средоземном мору, према ријечима једног преживјелог, било око 950 људи.
Бродолом у Средоземном мору - мигранти - Фото: AP
Бродолом у Средоземном мору - мигрантиФото: AP

Тужилац Катаније Ђовани Салви рекао је да АП да је једна преживјела особа, из Бангладеша, дала ту информацију тужилаштву, које га је испитивало у болници у Катанији гдје је довезен хеликоптером италијанске морнарице.

Раније, италијанске власти су саопштиле да им је један преживјели рекао да је на броду било 700 људи. Брод је током претходне ноћи превозио имигранте са либијске обале. За сада није јасно да ли се ради о истој преживјелој особи која је дала два различита податка, или су подаци о два броја људи на броду потекле из два извора, наводи АП.

Портпаролка УНХЦР Карлота Сами рекла је да је 28 људи спасено.

Италијански премијер Матео Ренци је саопштио да су извучена тијела 24 настрадале особе и да се спасилачкој операцији придружило 18 бродова.

Према писању листа "Тајмс оф Малта", инцидент се догодио недалеко од либијских вода, 120 миља јужно од италијанског острва Лампедуза.

Вјерује се да се брод преврнуо, када је већина миграната прешла на једну страну, пошто им се приближио трговачки брод, преноси Ројтерс.