latinica  ћирилица
20/04/2015 |  09:48 | Аутор: БЕТА

Пољски мотоциклисти заштитиће руске Ноћне вукове

Пољски мотоцилисти дочекаће на граници 27. априла Ноћне вукове, мотоциклисте из најстаријег руског мотоциклистичког клуба и пратиће их на територији Пољске на њиховом путу за Берлин, како би их заштитили од евентуалних напада и провокација.

Одлуку да заштите Ноћне вукове и њихову почасну вожњу од Москве до Берлина, преко Пољске, Словачке, Чешке, Аустрије поводом 70. годишњице завршетка Другог свјетског рата, која у Пољској изазива велике контроверзе, донио је дио пољских мотоциклиста који такође, као и Ноћни вукови, организују патриотске вожње и обилазе у конвоју гробове пољских војника.

На скупу којим сваког прољећа отварају мотицклистичку сезону пољски мотоциклисти су у недјељу у светилишту на Јасној Гури трубљењем поздравили резолуцију којом се обавезују да Ноћним вуковима обезбиједе пратњу и заштиту.

"Нећемо допустити никакве изгреде, гарантујемо им безбједан пролазак и гостопримство исто какво они већ 14 година гарантују нама мотоциклистима у вожњи до Катинске шуме и у другим нашим експедицијама на исток. Вожња руских мотоциклиста из Москве до Берлина на 70. годишњицу њихове побједе над Нијемцима, обилазак бојних поља и гробаља дједова, имају исти значај за Русе као за нас Пољаке вожња у Катинску шуму", пише у резолуцији.

Катинска вожња пољских мотоциклиста најпознатија је међу њиховим патриотским акцијама. Они тиме у Русији одају пошту хиљадама пољских војних заробљеника који су у Катинском масакру, по налогу врхушке Кремља у прољеће 1940. године стријељани у Катинској шуми крај Смоленска и у још неколико мјеста тадашњег Совјетског Савеза.

"Дочекаћемо Ноћне вукове 27. априла на граничном прелазу Брест -Тереспол. Пољски мотоциклисти придруживаће се посетепено да прате руске мотоциклисте на разним дионицама, како ко буде могао. Бојкот и напад на руске мотоциклисте супротни су нашој култури и пољским обичајима", казао је један од организатора, Виктор Венгжин.

На вожњу Ноћних вукова многи Пољаци као и власти у Пољској и Чешкој гледају као на политичку провокацију, а има и позива да се пролазак Руса омета и спријечи.

Ипак, шеф пољске дипломатије Гжегож Схетина и чешки министар иностраних послова Лубомир Заоралек казали су да их неће спријечити да уђу, као и било ког другог туристу, уколико имају уредне визе, али да ће полиције двије земље пазити да ли поштују законе.

Вођа Ноћних вукова, Александар Залдастанов је један од оснивача покрета Антимајдан у Русији након избијања сукоба у Украјини. Тај најстарији руски мотоциклистички клуб има симпатије Кремља.

Руски опозициони медији означавају их као радикалне националисте који агресивно пропагирају православље.