latinica  ћирилица
20/04/2015 |  10:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Миграциона криза: Може ли ЕУ да учи од Аустралије?

Док се Европа хвата у коштац са навалом миграната преко Медитерана, уз обале Аустралије већ скоро 18 мјесеци није пристао ниједан број са тражиоцима азила и у њеним водама ниједан мигрант није се утопио, а рјешење које она примјењује јесте - враћање бродова са мигрантима.
Брод са имигрантима - Фото: илустрација
Брод са имигрантимаФото: илустрација

Посматрачи, међутим, упозоравају да ова прилично спорна политика коју спроводи Аустралија, не може бити модел за Европску унију, с обзиром да је, како указују, неморална и вјероватно незаконита како са европског, тако и са међународног правног становишта, преноси АФП.

Притисак на ЕУ да се позабави с огромном кризом, ескалирао је након што се више од 700 људи, протеклог викенда утопило када се препун брод отиснуо са либијске обале.

Аустралијски министар за имиграцију Питер Датон изјавио је да не би могао да препоручи Европи шта да ради. "То је питање за владе европских земаља, није на нама да дијелимо савјте", рекао је, али је додао да је Аустралија закључила да је враћање бродова са мигрантима безбједно и да то функционише.

Убрзо након доласка на власт у септембру 2013, аустралијска конзервативна владе покренула је Операцију суверених граница на челу са војском да би зауставила прилив бродова са мигрантима који су под претходном лабуристичком администрацијом, пристизали готово свакодневно.

Према новој политици, морнарица пресреће бродове са тражиоцима азила и враћа их тамо одакле су дошли, углавном у Индонезију, или их шаље у обалске центре за обраду у Папуа Новој Гвинеји и Науру у Пацифику. Чак и ако докажу да су избјеглице, мигрантима је забрањено досељавање у Аустралију и као опцију имају или да се врате кући, или да живе у Папуа Новој Гвинеји, Науруу или чак у осиромашеној Камбоџи, у складу са билатералним споразумима.

Датон је рекао да у протеклих 17 мјесеци није забиљежена ниједна смрт миграната на мору на путу ка Аустралији, након што је око 1.200 људи на тај начин страдало за вријеме претходне владе. Борци за права избјеглица и људских права кажу, међутим, да је садашњом политиком Аустралија само пребацила одговорност на друге земље.

"Влада је заузела побједнички став, али реалност је да то што бродови не пристижу, не значи да је њихов прилив стао", објашњава Џејн Мекадам, експерт за међународно избјегличко право на Универзитету у Новом Јужном Велсу. То, према њеним ријечима, само значи да је проблем пребачен на друге земље, а бродови ће наставити да пристижу све док не буду ријешени кључни узроци њиховог расељавања.

"Аустралија није дио ниједног регионалног система људских права и нешто од овога што она примјењује, према Европској конвенцији о људских правима, било би проглашено незаконитим ", упозорава Мекадам.

Уједињене нације оштро критикују аустралијску политику према мигрантима и наводе да је Канбера прекршила обавезе које је преузела као потписница Конвенције о избјеглицама 1951. године, а према којима мора људима да обезбиједили приступ азилу.
И директорка организације "Хјуман рајтс воч" Илејн Пирсон каже да би било погубно када би ЕУ усвојила сличан став и почела да враћа бродове.

Миграциони талас према Европи, углавном преко Италије, повезан је са погрошаном безбједносном ситуацијом у Либији, а ЕУ тражи начине да одговори на овај проблем.