latinica  ћирилица
20/04/2015 |  10:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Израел не шаље високог званичника у Москву на Дан побједе

Израел неће послати представника у Русију на обиљежавање 70. годишњице побједе Црвене армије над нацистичком Њемачком, 9. маја у Москви.

Љутите реакције у Москви сугеришу да је таква одлука одговор на руску продају против ракетног система С-300 Ирану.

Русија је очекивала да Израел пошаље високог представника, јер у јеврејској држави живи пуно руских ветерана из Другог свјетског рата.

Израелско Министарство спољних послова је разматрало ко ће да представља Израел на тим важним церемонијама. У једном тренутку поменуто је да ће ти бити предсједник Израела Рувен Ривлин, али се од идеје одустало јер он иде у посјету Њемачкој.

Од опције слања премијера Бењамина Нетанијахуа или шефа дипломатије Авигдора Либермана се, такође, одустало, дијелом како се не би изазвала љутња САД и западних земља које шаљу званичнике нижег нивоа.

Чињеница да се Дан побједе слави у суботу, на јеврејски дан одмора, представља додатни проблем. Министарство је на крају одлучило да пошаље министарку за апсорпцију имиграната Софу Ландвер, али се и од тога одустало и сада је најављено да ће израелски амбасадор у Москви Дорит Голднер бити на церемонији.

Процјена Кремља је да је промјена повезана с љутњом у Јерусалиму због одлуке предсједника Русије Владимира Путина да прода противракетни систем Ирану, супротно израженим израелским жељама.

Израел је избјегао званични коментар о томе, али анонимни званичници у Јерусалиму су потврдили за израелске медије да је тешко не видјети директну везу између те двије одлуке, чак и поред додатних разлога. Израелска љутња је била очигледна у недјељу на редовној сједници владе.