latinica  ћирилица
20/04/2015 |  11:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Китаровић: Позитивни сигнали из Београда

Хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић изјавила је за словеначку телевизију, да из Београда има "позитивне сигнале" у вези са будућим односима Србије са Хрватском и рјешавањем отворених питања.

Китаровићева је у једносатном разговору у Љубљани, послије трилатералног састанка у суботу са предсједницима Словеније и Аустрије, рекла да из контаката са предсједником Србије Томиславом Николићем има осјећај да и званични Београд "не одобрава, већ осуђује неке неприхватљиве ексцесе Војислава Шешеља", пренијела је Хина.

На питање о проблему ћирилице у Вуковару, Китаровићева је рекла да је за поштовање закона, али да наметање и форсирање ћирилице у Вуковару на натписима јавних установа "отвара старе ране" Хрватима у том граду који су, каже,  претрпјели страдања.

Сматра да то не смирује, нити нормализује ситуацију ни за српску мањину и да се нада да ће локална власт за то наћи адекватно рјешење.

"Тешко је о томе говорити ако не дођете у Вуковар", рекла је хрватска предсједница, оцјењујући да је наметање ћириличних табли спроведено тако да је у граду изазвало "немир".

Потврдила је да неће отићи у Москву на руску прославу 70. годишњице окончања Другог свјетског рата, наводећи да би због садашње политике Владимира Путина, то био погрешни сигнал.

Китаровићева је поручила да без више дијалога и налажења политичког консензуса, Хрватска неће моћи да изађе из кризе, истичући да би жељела да подстакне јачи дијалог владе и опозиције да би се дошло до политичког консензуса о будућности.

Хрватска предсјеница је поновила и да инсистира на сазивању посебне сједнице владе на којој би влада "положила рачуне грађанима" о томе што је до сада урадила, додајући да у томе не види никакав проблем, јер влада ионако редовно због чланства у ЕУ "полаже рачуне Бриселу".