latinica  ћирилица
20/04/2015 |  12:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Узалудна потрага за преживјелим мигрантима (ВИДЕО)

У наставку акције спасавања није пронађено још преживјелих миграната са брода који је потонуо протеклог викенда код обале Либије, саопштила је италијанска обалска стража. Пронађена тијела 24 мигранта допремљена су на Малту.
Бродолом у Средоземљу - Фото: AP
Бродолом у СредоземљуФото: AP

Према наводима преживјелих, на броду је било најмање 700 људи, преноси Танјуг.

Обалска стража навела је да је потврђено да су нађена 24 мртва и 28 преживјелих послије најновије несреће миграната у Средоземљу.

Портпаролка Комесаријата УН за избјеглице у Италији Карлота Сами рекла је за телевизију РАИ да се потрага наставља, али да није пронађен ниједан нови преживјели.

Према свједочењу преживелих, која је сакупио УНХЦР, око 700 људи налазило се на броду који се преврнуо у ноћи између суботе и недјеље, 130 километара од либијске обале.

Један од преживјелих путника испричао је истражитељима да јеброд превозио око 950 људи, међу којима педесетак дјеце и 200 жена.

Карлота Сами рекла је да ће се сакупити искази свих преживјелих у покушају да се утврди колико људи је било на броду и додала да изјава о 950 људи на броду дугачком 20 метара изгледа претјерано.

"Оно што је сигурно јесте да су жртве у стотинама и да многи никада неће бити нађени", рекла је Самијева.

Министри ЕУ о мигрантима

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбједност Федерика Могерини изјавила је, уочи министарског састанка у Луксембургу, да ЕУ има моралну дужност да спријечи нове трагедије на Медитерану.

"Не можемо само да понављамо 'никад више', а да потом ништа не предузимамо", рекла је Могеринијева прије састанка шефова дипломатија земаља чланица, на чији је дневни ред на њену иницијативу увршћена расправа о таласу миграната који преко Медитерана покушавају да се домогну Европе.

Могеринијева истиче да нема чаробног рјешења за проблем миграција људи који долазе из ратом погођених подручја у Африци и Азији.

Федерика Могерини најавила је да је током ово недјеље могућ и ванредни самит ЕУ о овом питању и да су о томе у току консултације са предсједником Савјета ЕУ Доналдом Туском.

Министрима иностраних послова држава чланица Европске уније придружиће се колеге министри унутрашњих послова како би разговарали о најновијој трагедији миграната у Средоземном мору, најавио је званичник у Бриселу.

Министри ће се састати у 15 часова у Луксембургу, а састанку ће присуствовати и комесар ЕУ за унутрашње послове Димитрис Аврамопулос у покушају да се пронађе рјешење за растући талас људских жртава у водама Средоземног мора у покушају Сјеверноафриканаца да се домогну европског тла, пренијела је агенција АФП.

Летонија, земља која предсједава Европској унији, позвала је Европску комисију да хитно предложи нове мјере за унапређење рада агенције "Фронтекс", како би могла адекватније да одговори на несреће попут бродолома у Средоземном мору.

Летонски министар унутрашњих послова Рихардс Козловскис изјавио је да је његова земља посвећена томе да, док је на челу ЕУ, омогући брзо усвајање краткотрајних хитних мјера, убрзо послије њиховог предлагања", пренијела је агенција АП.

"Фронтекс" је Европска агенција за управљање оперативном сарадњом на спољним границама држава чланица ЕУ и задужена је за координацију активности националних граничних служби у контроли спољне границе ЕУ са државама које нису чланице Уније.

У претходне двије несреће бродова с мигрантима прошле недјеље, нестало је 450 људи.

Од средине прошле недјеље спасено је око 11.000 мигранта, а актуелни трендови указују да ће, прошлогодишњих 170.000 спасених од стране италијанске морнарице, у 2015. години вјероватно бити прекорачен.

Европска унија је прошле године, на захтјев неколико земаља чланица, прекинула финансирање италијанске операције "Маре нострум" за спасавање избјеглица из мора и замијенила је много скромнијим програмом "Тритон", чији је главни циљ чување европских граница, а не спасавање утопљеника.

То је довело до готово десетоструког повећања случајева дављења избјеглица у водама Медитерана, а трагедија избјегличког брода код Либије покренула је расправу о сврсисходности такве одлуке.