latinica  ћирилица
20/04/2015 |  13:38 | Аутор: СРНА

Пролонгиран штрајк жељезничара

Представници шест синдикалних организација "Жељезница Републике Српске" донијели су данас закључак о пролонгирању штрајка упозорења, јер синдикати немају са ким да преговарају, с обзиром на то да је члановима Надзорног одбора и генералном директору истекао мандат, а нови нису изабрани.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Предсједник Синдиката жељезничара Републике Српске Милијан Марковић, који је предсједавао састанку, рекао је новинарима да синдикалне организације нису биле јединствене у вези са доношењем одлуке о штрајку упозорења због тога што је 16. априла истекао мандат Надзорном одбору, а 19. априла генералном директору Драгану Савановићу.

Марковић је навео да су за организовање штрајка били Синдикат радника инфраструктуре Бањалука, Самостални синдикат одржавања шинских возила Приједор и Самостални синдикат саобраћајно-транспортне дјелатности Бањалука.

Предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности Бањалука Златко Марин, након данашњег састанка, не очекује да ће бити организован штрајк.

Он каже да ће бити настављене активности према Влади Републике Српске, као већинском власнику "Жељезница", са захтјевом за одржавање састанка, да би била ријешена тренутна ситуација.

Марин упозорава да се предузеће "намјерно гура у стечај", да би се јефтино продала атрактивна имовина.

Предсједник Самосталног синдиката машиновођа Симо Цвјетковић рекао је да се синдикалне организације нису изјасниле о његовом приједлогу да се умјесто штрајка приступи протестима са захтјевом ресорном министарству и Влади Српске о сазивању Скупштине акционара и Надзорног одбора, да би били именовани нови чланови Надзорног одбора, те генерални директор.

Из Управе "Жељезница" нису хтјели да коментаришу данашњу одлуку.

Синдикалне организације које дјелују при "Жељезницама" упутиле су 7. априла заједнички захтјев Влади Републике Српске за хитну смјену руководства "Жељезница" и утврђивање одговорности Надзорног одбора.

У захтјеву је од Управе "Жељезница" затражено да обезбиједе редовну исплату плата у пуном износу сваког наредног мјесеца, у складу са законским и подзаконским актима и да најкасније до 20. априла, закаже састанак са представницима свих синдиката, уз обавезно присуство министра саобраћаја и веза Републике Српске Неђе Трнинића.

У оквиру "Жељезница" дјелује шест синдикалних организација - Синдикат жељезничара Републике Српске, Самостални синдикат машиновођа, Самостални синдикат саобраћајно-транспортне дјелатности Бањалука, Синдикат радника инфраструктуре Добој, Синдикат радника инфраструктуре Бањалука и Самостални синдикат одржавања шинских возила Приједор. /