latinica  ћирилица
20/04/2015 |  13:39 | Аутор: СРНА

Обиљежен Дан несталих Срба Сарајевско-романијског региона (ВИДЕО)

Парастосом у Цркви Светог великомученика Ђорђа у Миљевићима и полагањем цвијећа испред Спомен-костурнице у Источном Новом Сарајеву, данас је обиљежен Дан несталих Срба Сарајевско-романијског региона у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Вијенце су, поред породица несталих, положили изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Милорад Којић, представници борачких организација, институција Републике Српске и БиХ и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић.

"Прошле су 23 године од када су нестали први сарајевски Срби, а те трагичне догађаје обиљежавамо као знак сјећања на дан првог масовнијег нестанка такозване `групе осам`. Они су нестали у једном дану, а посмртни остаци шесторице несталих никада нису пронађени", рекао је предсједник Регионалне координације Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево Мирко Вранић.

Вранић је истакао да се на овај дан обиљежавају и сви други нестанци Срба у том региону, за чијим се посмртним остацима још трага.

Он је нагласио да је процес тражења и идентификације несталих лица до 2008. године текао на задовољавајући начин и на годишњем нивоу су идентификовали више од 320 Срба, а од када је формиран Институт за нестала лица БиХ, до данас је идентификовано тек 58 Срба, које је ексхумирала претходна Комисија за тражење несталих Републике Српске.

"Поново се врши злочин над несталим Србима, јер како другачије објаснити то да годину дана Институт крије идентификовано лице и неће да саопшти породици да га пристојно сахране, јер чека да породице биолошки нестану", рекао је Вранић.

Он је додао да годину дана на ДНК анализу и узимање коштаног узорка чека ексхумирано тијело за које се са сигурношћу зна о коме је ријеч.

Вранић је нагласио да је поражавајуће за породице несталих да је борац Војске Републике Српске идентификован прије 18 мјесеци, а да фамозни Институт за нестала лица БиХ до данас није дао потребне папире и документе породици да могу остварити своја законска права.

Према његовим ријечима, људи у Институту желе да процес тражења траје што дуже да би они задржали високе и редовне плате.

"Тражимо од свих институција Републике Српске да се процес тражења врати на ентитете, као што је било до формирања Института за нестала лица БиХ", истакао је Вранић.

Вранић истиче да су породице несталих Срба Сарајевско-романијске регије огорчене и због неажурног рада Тужилаштва БиХ, што за посљедицу има непроцесуирање оних који су починили ратне злочине над сарајевским Србима.

Према његовим ријечима, у Сарајеву је идентификовано укупно 306 Срба, а још се трага за 179, у Илијашу су идентификована 33 лица и трага се за још једним, у Брези је идентификовано свих осам лица за којима се трагало, у Варешу је идентификовано 12 лица и трага се још пет, док је у Зеници идентификовано 28 лица, а трага се за још 13 Срба.

У Рогатици нема идентификованих лица, а још се тражи девет несталих, а слично је и у Какњу гдје нема идентификованих, а трага се за једним несталим лицем. Нема идентификованих ни у Хан Пијеску, гдје се трага за два лица.

"На подручју Горажда идентификовали смо 80 лица, а трагамо за још 86, у Трнову су идентификована 124, а трагамо за још 12, у Палама је идентификовано шест лица, а трагамо за још два, у Сокоцу је идентификовано пет лица, а трагамо за још три, док су у Вишеграду идентификована два лица, а трагамо за још три нестала", прецизирао је Вранић.

Он додаје да је на Илиџи идентификовано 14, а да се трага за још пет лица, у Кладњу је идентификовано 19 лица, а трагају за још четири нестала, у Хаџићима је идентификовано 13 лица, а трага се за још четири, док је у Вогошћи идентификовано 18 лица, док се трага за још два лица.