latinica  ћирилица
20/04/2015 |  14:33 | Аутор: СРНА

Вучковић: Стање дуга принудне наплате 319.236.284 КМ

Према евиденцији Пореске управе Републике Српске, 31. марта стање дуга по 147.940 активних поступака принудне наплате износи 319.236.284 КМ, изјавио је Срни портпарол Пореске управе Иван Вучковић.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

Вучковић је појаснио да се поступак принудне наплате пореских обавеза код правних и физичких лица покреће по службеној дужности, након истека рока за плаћање пријављених пореских обавеза од пореског обвезника или истеком рока за плаћање из извршног рјешења о утврђеним пореским обавезама у поступцима контроле.

"За неплаћене пријављене обавезе пореском обвезнику се издаје опомена за плаћање, те ако исте у остављеном року од осам дана не буду плаћене, покреће се поступак принудне наплате", истакао је Вучковић.

Према његовим ријечима, поступак принудне наплате покреће се уколико порески обвезник не плати обавезе наложене рјешењем о утврђивању пореских обавеза у року од 30 дана.

"Пореска управа врши и принудну наплату на основу извршног акта другог органа ако је законом на основу којег је тај акт донесен прописано да Пореска управа води поступак принудне наплате ЈП 'Воде Српске', Републичка управа за игре на срећу, општински органи, прекршајни налози МУП-а Републике Српске", закључио је Вучковић.