latinica  ћирилица
20/04/2015 |  14:44 | Аутор: РТРС

Документарац Б. Лазића "Жива глава и винкл" у званичној селекцији бројних фестивала

Документарни филм Бранка Лазића "Жива глава и винкл" о посљедицама прошлогодишњих поплава у Добоју, ушао је званичну селекцију више филмских фестивала у свијету и региону.

Овај документарац рађен у продукцији РТРС-а, крајем априла, уврштен је међу 29 филмова из цијелог свијета у такмичарску селекцију Етно филм фестивала Ровињ. Такође је и у званичној селекцији ТВ фестивала ИФОЛТ Кошице у Словачкој који се одржава у јулу ове године, а крајем априла уествује и на фестивалу документарног филма Златна буклија у Великој Плани (Србија).

Маја 2014. године град Добој погодиле су незапамћене поплаве. Четири метра воде у центру града, хиљаде људи расељено, хиљаде кућа и станова уништено...

Поплаве су донијеле и поплаву информација. Новинари су свакодневно извјештавали са поплављених подручја. Добој се налазио у свим централним вијестима и насловним странама новина.

Послије неколико дана, вода се повукла, а са њом и новинари. Остали су људи са својом трагедијом, судбинама, причама, у шоку и изгубљени.

“Тамо гдје завршава новинарство, почиње документарни филм“.

Некако тако смо и ми почели...

Ушли смо у град неколико дана послије повлачења воде. Људи су на улице избацивали своје потопљене ствари, успомене, прошлост и наде... "Само нек' је жива глава", понављали су у граду који је изгледао као Хирошима или Стаљинград .

Када се суочиш са оваквом трагедијом можеш да поступиш само по принципу "ћути и снимај"!

Екипу филма чине сниматељи Владимир Милаковић, Љубомир Тешинић, Бранко Лазић, монтажер Саша Каракаш, обрада тона Владимир Владетић, продуцент Александар Шевић и режисер Бранко Лазић.