latinica  ћирилица
20/04/2015 |  16:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Зао дух Хитлерове куће тресе Аустрију

Судбина родне куће Адолфа Хитлера у аустријском градићу Браунау ни 70 година од завршетка Другог светског рата није јасна и на помолу је нова свађа власнице са градским властима.

Од 1972. године Министарство унутрашњих послова Аустрије је главни закупац, како би спречило усељење неонациста. Међутим, у протеклим преговорима власнице куће Герлинер Помер, Министарства унутрашњих послова и општине Браунау догодио се скандал.

Герлингер Помер је, преко свог адвоката, затражила подјелу плаца, што замјеник градоначелника Гинтер Поинтер види као назнаку увећања профита.

И у Министарству унутрашњих послова запрепашћени су тиме што ради Померова, па се размишља о томе да јој се та имовина одузме.

Док експерт за уставно право Хајнц Мајер заступа став да одузимање имовине од власнице није правно могуће, правни експерт Вернер Доралт сматра да, уколико власница покуша да уцјењује, то оправдава усвајање потребног закона који би омогућио одузимање имовине.

Два замјеника градоначелника потврдила су да је Министарство на прошлим преговорима најавило да ће раскинути споразум о изнајмљивању зграде.

Иначе, град је предвидео да зграду користе школа "Фолксхохшуле" и социјална организација "Фолксхилфе".

Захтјев за подјелу плаца, који је поднијела Померова, у међувремену је одбијен. Предсједавајући Савјета општине Флоријан Лакнер објашњава да је захтјев одбијен због тога што би се тиме створиле препреке за коришћење зграде.