latinica  ћирилица
20/04/2015 |  16:16 | Аутор: СРНА

Изложба "Анатомија заборава"

У Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци отворена је изложба "Анатомија заборава" поводом 70 година од пробоја јасеновачких логораша и завршетка Другог свјетског рата.
Изложба "Анатомија заборава" - Фото: СРНА
Изложба "Анатомија заборава"Фото: СРНА

Изложба садржи различите врсте грађе, као што су папирни плакати, пропагандни материјал усташког покрета из фонда Народне библиотеке Србије, затим периодике, руком писаних и штампаних часописа који су за вријеме НДХ излазили у Бањалуци.

Аутори изложбе су библиотекари Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Вања Шмуља, Споменка Кузмановић и Љубица Милекић.

Министар просвјете и културе Дане Малешевић похвалио је библиотеку што је приступила овом пројекту и тако се укључила у обиљежавање годишњице пробоја јасеновачких логораша.

- Настојало се да народ у бившој Југославији никад не сазна шта се у ствари дешавало на овим просторима, то јесте у Јасеновцу, а понајвише у Доњој Градини - рекао је он.

Министар је истакао да, ко год посјети ово подручје, може да види хумке које свједоче о страшним злочинима.

- То је подсјећање и отимање од заборава стравичних злочина који су се дешавали великом броју људи и, што је најгоре, великом броју дјеце. Нигдје у свијету није забиљежено да су дјеца за нешто крива, а криви су били јер су Срби, Роми, Јевреји - рекао је Малешевић.

Према његовим ријечима, криви су били јер се нису слагали са режимом који је наметнула Независна Држава Хрватска.

Малешевић сматра да све те злочине треба отимати од заборава да се не би поновили, али и да жртве геноцида, које су тамо страдале, не би биле заборављене.

Један од аутора изложбе Вања Шмуља рекла је да је изложен и један музејски експонат - нож из тог периода са Мраковице, који ће сигурно пробудити снажне емоције код посјетилаца изложбе.

Шмуља је истакла да је посебна пажња посвећена и страдању дјеце, али да је иза свега приказан читав пут од идеологије, настанка покрета, државе, те првих логора и стратишта, па све до Јасеновца послије рата.

Она је нагласила да изложба представља један другачији приступ злочинима који су се дешавали за вријеме НДХ на овим просторима.

- Будући да нико од нас три аутора није историчар, трудили смо се да жртве које су страдале од геноцида на овим просторима представимо на другачији начин, гледајући на њих као на људе, а не као на бројеве - навела је Шмуља.

Она је појаснила да је "Анатомија заборава" настала као пригодна изложба уз шесту Међународну конференцију у Јасеновцу прошле године, која је због великих поплава које су задесиле Српску кратко била отворена у Бањалуци.

- Изложба је била постављена и у Лондону и Источном Сарајеву, а након ове поставке у Бањалуци, биће представљена и у осталим градовима широм Републике Српске - навела је Шмуља.

Она је напоменула да је у продукцији Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске снимљен и филм "Култура сјећања", који ће бити приказан у оквиру ове изложбе, а у њему су садржана сјећања логораша који су као дјеца проша кроз логоре НДХ.

Изложба "Анатомија заборава" биће постављена у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске до 18. маја.