latinica  ћирилица
20/04/2015 |  16:39 | Аутор: РТС

Утврђено од чега је Бетовен оглувио

Један од најпознатијих свјетских композитора и пијаниста Лудвиг ван Бетовен претрпио је тежак облик тинитуса када је имао 31 годину, што је временом довело до хроничног, а касније и до потпуног оштећења слуха, пише "Дејли мејл".

Узрок Бетовеновог губитка слуха приписиван је разним стварима, од сифилиса до тровања, тифуса и слично, али се радило о тинитусу (tinnitus) који се дефинише појавом "зујања у ушима" која ремети слух.

Да је наглувост композитора и пијаниста познатог по девет симфонија, пет концерата за клавир и 16 гудачких квартета постала хронична, указује чињеница да је на премијери своје Девете симфоније морао да се окрене да би видио реакцију публике, која је извођење тог дјела наградила бурним аплаузом.

Тим научника Универзитета у Јужној Калифорнији вјерује да има конкретан одговор и сматра да је узрок ген под називом Нокс3, који се налази у унутрашњем уху, а који је кључан у одређивању развоја слуха.

Тај "неисправан ген", сматрају стручњаци, може да објасни проблеме са слухом са којима се суочавају и други музичари, међу којима су Ерик Клептон, Фил Колинс, Ози Озборн.

Процјењује се да у Великој Британији око 18.000 људи пати од наглувости, а у Америци је то једна од најчешћих болести повезаних с послом, при чему су посебно угрожени припадници оружаних снага.