latinica  ћирилица
20/04/2015 |  18:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Органска 100 одсто афричка чоколада

Јаки Квека спада у ријетке гурманске произвођаче чоколаде у Африци, која прави изузетно фину органску чоколаду, користећи искључиво афричке састојке.

Компанија "Квека мамас" користи танзанијски какао и домаћи шећер да направи органску чоколаду, која је 100 одсто афричка. Она пакује своје производе у амбалажу од рециклираних кукурузних љуспица, што јој обезбјеђује изузетну аутентичност. Још неколико фирми дијеле Квекине идеале и кренули су у сличну производњу са домаћим сировинама.

Друге фирме као што је "Голден три" из Гане користе домаћи какао, али увозе млијеко у праху и шећер. Мултинационалне компаније као што је "Нестле" масовно производе чоколаду у Јужној Африци, за потрошаче са тог континента, али од састојака увезених са свих страна свијета.

"Квека мамас" запошљава пет људи и њена мала величина освјетљава велики проблем, да у афричкој индустрији чоколаде, вриједној 110 милијарди долара, доминирају иностране западне компаније, мада западна Африка производи 70 одсто свјетских количина какаоа.

Највећи произвођачи какаоа су Обала Слоноваче и Гана, али им недостају мљекаре и индустрија шећера, како би комплетирале своју призводњу, а како се какаом тргује широм свијета, афрички произвођачи немају предност у прављењу чоколаде.

- Не можете наћи велику производњу чоколаде у подсахарској Африци, зато што није комерцијално одржива - навела је аналитичарка Екобанке из Обале Слоноваче Викторија Крендел.

Црне и бијеле чоколаде и чоколадице "Квека мамаса" продају се по највишим цијенама у ексклуживним радњама и хотелима у Дар ес Саламу и Занзибару, а имају своје обожаваоце међу богатим Танзанијцима, емигрантима и туристима.

Компанија је основана 2012. године и почела је да користи какао набављен од малих фармера са југозапада Танзаније, што је захтијевало девет мјесеци проба и грешака, док се није дошло до савршеног рецепта.

- Открили смо многе ствари, међу којима да топлота и влажност не иду добро са прављењем чоколаде - рекла је власница.

Прије неколико мјесеци она је са својим пословним партенером отворила продавницу у луксузној четврти Дар ес Салама, на обали Индијског океана. Квека сматра да постоји велики потенцијал за производе којих нема на тамошњем тржишту.

Потрошња чоколаде у подсахарској Африци је у порасту. Продаја на највећем тржишту - у Јужној Африци - достигла је 531 милион долара у 2014. години, према истраживању агенције Нилсен. Јужна Африка није велики произвођач какаоа, али јесте чоколаде, јер су у њој присутне и велике свјетске фирме.

Нахид Ахмед је почео у Кенији да производи "апсолут чоколаду" у новембру, пошто је претходно успио да постигне укус фине врхунске чоколаде у школи кувања у Јужној Африци. Он сада производи 100 килограма мјесечно, продаје своју верзију чили чоколаде са тартуфима, у стакленим витринама у продавници у Најробију, која изгледа као продавница накита.

Његова оближња фабрика показује колико је далек сан о потпуно афричкој чоколади, јер користи италијанске машине, калупе за пралине из Белгије и морску со из Енглеске. Какао долази из Гане и то је једини афрички инпут.