latinica  ћирилица
20/04/2015 |  18:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Нове драме миграната у Средоземљу

Ванредни састанак Европског савјета о трагедијама миграната у Средоземном мору сазван је за четвртак, 23. април, у Бриселу, након посљедњих бродолома у којима је живот изгубило више стотина људи, најавио је данас предсједник Европског савјета Доналд Туск.
Несреће миграната - Фото: ТАНЈУГ
Несреће мигранатаФото: ТАНЈУГ

"Одлучио сам да сазовем ванредни европски самит овог четвртка о ситуацији у Средоземном мору. Ситуација је драматична, више не можемо дозволити да стотине људи страда покушавајући да се докопа обала Европе", написао је Туск на "Твитеру".

За сада не постоје прецизне информације о томе колико бродова са мигрантима тренутно плови Медитераном, али имајући у виду да је неколико њих данас упутило позив за помоћ, јасно је да је дошло до интензивирања кријумчарских активности, преносе агенције.

Италијански премијер Матео Ренци је упозорио је да Европа мора да се уједини у борби против трговине људима на Медитерану, а предсједник Европског савета Доналд Туск заказао за четвртак хитан самит ЕУ о решавању прилива миграната.

Ренци је потврдио да су италијански и малтешки бродови одговорили данас на позиве два брода за хитну помоћ недалеко од либијске обале.

Према његовим ријечима, позив у помоћ стигао је са једног брода на којем је између 100 и 150 особа и са брода на којем је 300 људи.

Малтешка морнарица потврдила је за Би-Би-Си да са италијанским колегама сарађује у акцијама спасавања миграната у Средоземљу.

Спасавање миграната

Са друге стране, Међународна организација за мигранте  такође је добила позив за помоћ са брода који је почео да тоне у Медитерану, који превози 300 људи, а њих 20 је већ мртво.

Портпарол МОМ-а Џоел Милман рекао је да је позивалац навео да три брода која плове близу међународних вода, траже помоћ, пренио је Би-Би-Си.

Он, међутим, додаје да се још увијек ради на провјеравању ових информација и да се не зна да ли је позив дошао са брода на чијем спашавању раде малтешка и италијанска морнарица.

У још једној несрећи која се догодила данас, најмање троје људи је погинуло када се на острву Родос насукао дрвени брод са више десетина миграната.

Грчка обалска стража је навела да је на броду пронађено најмање 83 људи, од којих је после насукавања 23 пребачено у болницу због пружања прве помоћи, док су остали превезени у локалну полицијску станицу, пренијела је агенција АП.

Није познато колико је укупно било људи на броду ни њихово поријекло, а у току је акција спасавања на ширем подручју око Родоса и проналажење преживјели, уколико их има.

У међувремену, у Луксембургу су се састали министри иностраних послова да размотре синоћњу, последњу у низу трагедију са мигрантима у којој је, како се процјењује, 700 људи изгубило живот, када се брод преврнуо код Либије.

Та несрећа се догодила недјељу дана послије оне у којој се разбио брод и у којој је поцјењено да има 450 мртвих, што је изазавало позиве на хитну акцију.

Од средине прошле недјеље спасено је око 11.000 миграната, прошле године у Италију је приспјело више од 170.000, а тај број ће вјероватно бити премашен ове године.

Европа се суочава са масивним приливом миграната са Блиског истока и Африке, који беже од рата и сиромаштва у својим земљама и траже бољи живот у Европи.

ЕУ је прошле године, на захтјев неколико земаља чланица, прекинула финансирање италијанске операције „Маре Нострум” за спасавање избјеглица из мора и замијенила је много скромнијим програмом „Тритон”, чији је главни циљ чување европских граница, а не спасавање утопљеника.

Спасавање миграната

То је довело до готово 10-струког повећања случајева утапања избјеглица у водама Медитерана, а недавна трагедија избјегличког брода код Либије је покренула расправу о сврсисходности те одлуке.

Након најновије и најтеже у дугом низу сличних несрећа на Медитерану, генерални секретар УН Бан Ки-мун позвао је данас свјетске владе да поделе терет прихвата избјеглица.

Он је апеловао на међународну заједницу да „покаже солидарност и подјели терет ове кризе” и указао да је од почетка ове године у покушају да пређу Средоземно море страдало најмање 1.600 људи, што тај пут чини „најсмртоносним који користе мигранти и тражиоци азила”.

Шеф агенције УН за избјеглице Антонио Гутереш рекао је да најновија несрећа показује потребу за јачањем капацитета спасилачких операција и упозорио да, уколико се то не учини, људи који траже уточиште и безбједност наставиће да гину.