latinica  ћирилица
20/04/2015 |  18:54 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУЛЕКС: Радић и Влашковић нису криви

Трочлано судско вијеће ЕУЛЕКС ослободило је данас Радована Радића и Милована Влашковића из Зубиног Потока оптужбе за убиство РОСУ полицајца Енвера Зумберија, 26. јула 2011.

Након што је прошле недјеље одбрана двојице Срба из Зубиног Потока одржала своје завршне ријечи, данас им је у Основном суду у Северној Митровици судско вијеће, којим је предсједавао судија ЕУЛЕКС-а, Паоло Тексеира, изречена ослобађајућа пресуда по свих седам тачака оптужнице.

Радића и Влашковића оптужница је теретила за више кривичних дјела.

- Ово је побједа правде на Косову и двојице малих људи који су успјели да докажу да немају никакве везе са тешким злочином за који су оптужени. Нажалост, они нису једини који су на Косову у таквој ситуацији - казао је адвокат Небојша Влајић.

Он је рекао и да се поново поставља питање како ради Еулексово Тужилаштво на Косову и шта је за њих довољно да би неосновано и неоправдано на основу лажних оптужби овако дуго држали људе у притвору.

- Радован Радић је читаву годину дана провео у притвору док је доказао оно што смо тврдили од почетка - да нема никаквих доказа и да он није учинио то за шта је оптужен. Срећом суд је био састављен од искусних судија интернационалаца који су правилно оцијенили доказе и донијели одлуку која је једина била могућа - рекао је Влајић.

Он је напоменуо да се у случају убиства Енвера Зумберија води поступак против више људи.

Суђење Радићу и Влашковићу почело је 9. децембра 2014.године.

Због овог убиства више Срба из Зубиног Потока је привођено, а недавно су и шеф оперативе регионалне дирекције Косовске полиције у Сјеверној Митровици Миодраг Лекић и његов брат, такође полицајац исте станице, иначе из Зубиног Потока, суспендовани са дужности до завршетка истраге.