latinica  ћирилица
20/04/2015 |  19:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Почео такмичарски дио 32. "Нушићевих дана"

Главни програм 32. фестивала "Нушићеви дани" почео је у смедеревском Центру за културу, гдје ће до 24. априла бити изведено пет представа у такмичарској селекцији, по избору драмског писца и редитеља Братислава Петковића.

За отварање је одабрана "Бајка о позоришту" Звездара театра, по тексту Владимира Ђурђевића у режији Марка Мисираче.

У конкуренцји су двије Нушићеве комедије - Атеље 212 извешће "Ожалошћену породицу" у режији Мрака Манојловића, а Народно позориште из Београда "Народног посланика" у режији Саше Габрића.

Савремени аутор Ђурђевић учествује и са комадом "Три класе и госпођа Нушић" који је у Београдском драмском позоришту режирала Милица Краљ.

У селекцији је и "Велики талас", копродукција Звездара театра и агенција "Импресарио" и "Колона", по тексту Игора Амадеја у режији Ненада Гвозденовића.

Одлуке о најбољој представи фестивала и најбољем глумачком остварењу донијеће жири - глумци Рада Ђуричин и Божидар Стошић и професор књижевности из Смедерева Драгослав Мандић.

Биће изабрана и најбоља представа по оцјени публике.

Овогодишња добитница Нушићеве награде за животно дјело глумцу - комичару додијељена је Радмили Живковић, а признање ће јој бити уручено на завршној вечери фестивала 25. априла.

Манифестација "Нушићеви дани" се одвија јоши од 16. априла, са различитим пратећим програмима по избору умјетничког директора Саве Ђуричића.

"Нушићеви дани" покренути су 1984. године, са циљем популаризације великог комедиографског дјела Бранислава Нушића, који је дјетињство и младост провео у Смедереву.