latinica  ћирилица
21/04/2015 |  11:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Нова "балканска" држава

Пројекат Чеха Вита Једличке, који је на површини од седам квадратних километара између Хрватске и Србије основао још непризнату фиктивну државу Либерланд, привукао је велику пажњу.

Оснивач Либерланда, Једличка, саопштио је да је интересовање грађана за његову фиктивну државу огромно и да је примио око 250.000 захтјева за њено држављанство.

Једличка је додао да су чак и дипломате широм свијета веома радознале кад је Либерланд у питању.

"Мислим да ћемо до краја седмице имати милион захтјева за држављанство", оцијенио је Једличка.

Међутим, они који би жељели да добију држављанство Либерланда морају да испуне високе стандарде - да поштују друге људе и њихове ставове, као и личну имовину, да немају кривичне пријаве нити да су заведени као комунисти, нацисти или припадници неке екстремистичке групе, пренио је АФП.

Једличка је на површини од седам квадратних километара између Хрватске и Србије прогласио још непризнату фиктивну државу под називом Либерланд и позвао поштене људе да му се придруже уз мото "живи и пусти друге да живе".

Нову, а уједно и најмању балканску државу Једличка је прогласио 13. априла на западној обали Дунава, надомак Змајевца у Хрватској и Бачког Моноштора у Србији.

Једличка објашњава да је нову државу основао на "ничијој земљи", територији на коју у послератној атмосфери нису полагале право ни Србија и Хрватска, наведено је на званичном вебсајту нове државе.

"Циљ оснивача нове државе јесте формирање друштва у којем би поштени људи требало да просперирају без неефикасних државних регулатива и такси", каже овај Чех.

Један од разлога за оснивање Либерланда је, како наводи, и јачање утицаја владиних и невладиних група у пословању и животима људи.

Оснивачи су инспирисани земљама као што су Монако, Лихтенштајн или Хонгконг, објашњава Једличка, како стоји на сајту Википедија.

Творац "Слободне Републике Либерланд", која има свој грб, устав и законе, прима захтјеве за држављанство, под условом да подносиоци нису екстремисти, неонацисти или комунисти, као ни злочинци.

Либерланд се поноси личном и економском слободом својих грађана, што је гарантовано уставом, који значајно ограничава моћ политичара тако да они не могу да се превише мјешају у слободе народа, стоји на званичном сајту нове државе.

У Либерланд се позивају људи који поштују друге људе и њихова мишљења, без обзира на расу, етничку припадност, оријантацију или вјеру, и који поштују приватно власништво, које је неприкосновено, а захтјев за држављанство се може послати мејлом.