latinica  ћирилица
25/04/2015 |  18:26 | Аутор: СРНА

Обиљежен Дан 11. крупске лаке пјешадијске бригаде

Полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа код централног спомен обиљежја погинулим борцима 11. Крупске лаке пјешадијске бригаде у Доњем Дубовику и служењем парастоса у храму Светог Јована Богослова данас је у општини Крупа на Уни обиљежен Дан бригаде.
Обиљежавање Дана 11. крупске лаке пјешадијске бригаде - Фото: СРНА
Обиљежавање Дана 11. крупске лаке пјешадијске бригадеФото: СРНА


Секретар општинске Борачке организације Раде Милешевић рекао је да су се породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди и припадници 11. Крупске лаке пјешадијске бригаде данас осми пут окупили како би се присјетили оних који су у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату своје животе уградили у темеље Републике Српске.

Пуковник Јован Остојић, који је био командант бригаде од јула 1992. до маја 1995. године, каже да је Крупска бригада извршила све задатке због којих је формирана, те помагала својој браћи широм Републике Српске.

Бригадир Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Недељко Копуз каже да морају бити поносни јер су се борили за своја родна мјеста, своје школе, цркве и гробове, те додаје да припадници бригаде, заједно са овим пуком, његују традицију Војске Републике Српске.

Начелник општине Крупа на Уни Гојко Кличковић каже да, док буде постојао овај крај, овај народ обиљежаваће Дан бригаде, јер је то светиња..

Јутрос је уприличен пријем у кабинету начелника општине, а затим су вијенце положили - изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, Савчић, делегације општинске борачке организације, породица погинулих бораца, удружења ратних војних инвалида, општине Крупа на Уни, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука и други.

Након полагања вијенаца уприличена је посјета спомен-соби, а потом је служен парастос у храму Светог Јована Богослова.

Обиљежавању Дана бригаде данас је присуствовао и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, неколико чланова Борачке организације Бијељина, међу којима су и припадници Крупске бригаде који од 1995. године живе на територији те општине.

У редовима 11. Крупске лаке пјешадијске бригаде у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату борило се 2.810 бораца, њих 310 дало је животе за Републику Српску, а њих 946 је рањено.

Бригада је два пута одликована Орденом Немањића.