latinica  ћирилица
26/04/2015 |  13:27 | Аутор: СРНА

Мирјанић: Предузимају се мјере да се обезбиједи пласман млијека у ЕУ

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић изјавио је данас да Влада Српске, ресорно министарство и институције на нивоу БиХ предузимају све потребне мјере да би се обезбиједила проходност пласмана млијека и млијечних производа на тржиште ЕУ и шире.
Стево Мирјанић - Фото: СРНА
Стево МирјанићФото: СРНА

"Ради се ужубано да се испуни и преостали дио услова када је ријеч о фармама и код произвођача млијека за извоз у ЕУ и мислимо да ће ускоро тај епилог бити познат, када комисија из Даблина одговори на посљедње двије препреке које су биле раније њихов приговор на оно што нисмо испунили", изјавио је Мирјанић у Козарској Дубици.

Он је додао да очекује да ће "тај посао бити завршен у најбољем реду" и да ће бити отворени нормални преговори о могућностима извоза млијека и млијечних производа на европска тржишта.

Мирјанић је новинарима у Козарској Дубици, након састанка са руководством предузећа "Млијекопродукт", рекао да се паралелно предузимају и мјере да се омогући извоз млијека на Косово, а да заједнички органи БиХ обезбиједе извоз у Турску, Русију, евентуално у Македонију и друге земље.

Он је нагласио да се ужурбано ради и на мјерама које иду у правцу квалитетнијег и свеобухватнијег обиљежавања животиња, те идентификације објеката и фарми, додајући да је тај посао већ започет и да се ради у сарадњи са надлежним инспекцијским органима и институцијама на нивоу општина, ентитета и БиХ.

Мирјанић је изјавио да руководство предузећа "Млијекопродукт" из Козарске Дубице, као и до сада, предузима све мјере да не би дошло до застоја у откупу, преради и снабдијевању становништва млијеком и млијечним производима, упркос бројним проблемима на тржишту млијека у ширем региону.

Он је оцијенио да ти проблеми нису изазвани чињењем институција Републике Српске и БиХ, већ сплетом околности у међународним економским односима.

"Данас и у оваквим околностима `Млијекопродукт` откупљује и преузима млијеко од наших фармера и то је добра вијест", рекао је Мирјанић и додао да ће ово предузеће наставити и даље тако да ради.