latinica  ћирилица
27/04/2015 |  11:32 | Аутор: Агенције

Како да се заштитите од крпеља

Било би добро користити средства која одбијају крпеље, односно нанијети их на изложеније дијелове тијела.

Шетња у природи носи ризик од уједа крпеља, који је најактивнији управо у прољеће. Ови мали тешко уочљиви паразити изазивачи су многих обољења, међу којима је најопаснија лајмска болест.

За њу је карактеристично да се симптоми не јављају одмах након уједа инсекта, већ може да прође много времена до појаве болести.

Најчешће се манифестује црвенилом око зглобова које се премјешта са једног на други зглоб. У каснијим фазама изазива оштећења периферног нервног система и енцефалитис, односно упалу мозга, упозоравају стручњаци и подсјећају на мјере заштите којих се треба придржавати:

1. Препоручује се заштита прикладном одјећом и обућом - дугим рукавима и ногавицама увученим у чарапе и затвореним ципелама. Одјећа нека буде свјетлијих боја, јер је на њима лакше примијетити крпеља.

2. Треба ходати обиљеженим стазама и избјегавати провлачење кроз грмље, лежање на тлу, као и одлагање одјеће на дрвеће, жбуње и зелене површине.

3. Било би добро користити средстава која одбијају крпеље, односно нанијети их на изложеније дијелове тијела. Обавезан је преглед и туширање након повратка из природе.

4. При прегледу, посебну пажњу треба обратити на дијелове тијела са њежнијом кожом - подручје иза ува, потиљак, врат, препоне, дојке, пазухе, подручје иза кољена и пупак, док се код дјеце крпељ често може наћи и на глави.

5. Ако нађете крпеља на кожи или одјећи, што прије се обратите љекари, и никад не покушавајте да га одстраните сами.