latinica  ћирилица
27/04/2015 |  15:31 | Аутор: Б92

Инјекција враћа вид умјесто скалпела

Нови биолошки препарат који садржи ензим окриплазмин истискује хирургију у лијечењу обољења витреомакуларна тракција
Око - Фото: архив
ОкоФото: архив

Добра вијест за све који имају болест ока познату као витреомакуларна тракција стиже из Америке. Компанија "Алкон" је направила нови биолошки препарат који садржи ензим окриплазмин, а његово коришћење ће у будућности, сматрају стручњаци, знатно промијенити очну хирургију.

Оно што је најважније, примјена овог препарата не боли, траје 10 секунди, а дјелује тако да спречава отицања ретине (мрежњаче), стања које може да доведе и до сљепила. Многи пацијенти који имају витреомакуларну тракцију на овај начин ће избјећи компликован хируршки захват - витректомију.

- Са медицинске тачке гледишта ово је огроман корак напријед - објашњава примаријус др Радован Пиоварчи из Очне клинике "Неовизија" у Братислави, који је први примијенио ензимско лијечење у Словачкој, Чешкој и Пољској. - Примјеном новог биолошког препарата за лијечење витреомакуларне тракције лијечимо озбиљно угрожено стање ретине помоћу ензима, који су познати нашем тијелу. Након добро урађене дијагностике, код неких пацијената на овај начин можемо да смањимо или у потпуности отклонимо ризик од операције.

Биолошки ензими већ се користе у Америци и Њемачкој, а пацијенти у Словачкој и Чешкој морају сами да плате лијечење. Једна инјекција кошта око 3.700 евра.

- Сама интервенција траје око пет минута, а давање ензима око 10 секунди - каже примаријус др Вера Каландрова из Очне клинике "Неовизе" из Брна.

Витреомакуларна тракција је једно од најозбиљнијих оштећења ретине. Прије пола вијека, када ова болест није могла да се оперише витректомијом, пацијенти су могли само да чекају да постепено ослијепе.

- Сада смо, поред хируршке интервенције, добили нову наду - истуче др Пиоварчи. - Примјена је веома једноставна. Интервенција је за пацијента потпуно безболна, а након кратког одмора одлазе кући. Годишње би за овај начин лијечења могло да буде 200 заинтересованих пацијената.

Шта је, заправо, витреомакуларна тракција? Већину унутрашњег садржаја ока испуњава стакласто тијело. Старењем оно се постепено скупља и одваја од ретине, фине провидне опне која облаже унутрашњу површину зида очне јабучице. Природно одвајање стакластог тијела почиње око 40. године. Некада, ипак, може да се деси да се стакласто тијело не одвоји потпуно од мрежњаче у близини жуте мрље, увлачи је унутра, и постепено деформише. Нераздвојено стакласто тијело мрежњачу почиње неприродно да вуче и напиње.

- Ово се назива тракција - каже др Пиоварчи. - Најопаснија је у центру најоштријег вида, у дијелу жуте мрље, и управо овдје може да изазове оток мрежњаче. Симптом који пацијенту може да укаже на овај поремећај је најчешће појава размазаног вида. Одједном не може да изоштри вид на конкретној тачки, почињу да се деформишу праволинијски предмети и да постају апстрактни. Све ово води до трајног погоршања вида. Стање компликује пацијентове свакодневне активности као што је вожња аутомобила, читање или распознавање људских лица. Витреомакуларна тракција може да доведе до неповратног оштећења мрежњаче.

До сада је једино рјешење за ову болест била витректомија, једна од најсложенијих микрохируршких операција ока. Током овог захвата се, кроз мали рез, уклања стакласто тијело и замјењује гасом или силиконском течношћу како би мрежњача остала приљубљена уз слојеве ока испод ње. Кад се тако уклоне узрочници који изазивају оток на мрежњачи, проблем обично пролази.

Ензим окриплазмин који се налази у новом препарату  сличан је ензиму плазмин, који људски организам ствара сам. Уколико га нема довољно, пацијенту може да се да инјекција ензима окриплазмина директно у стакласто тијело. Он дјелује на везе између стакластог тијела и ретине. Шири их и опушта и на тај начин омогућава лако одвајање стакластог тијела. Седам до 10 дана од апликације, ензим успјешно раздваја стакласто тијело од мрежњаче.