latinica  ћирилица
29/04/2015 |  15:26 | Аутор: Б92

Богатије мајке углавном рађају синове

Пол дjетета зависи и од богатства мајке - оне добростојеће углавном рађају синове, док жене које живе у тежим условима рађају више ћерки, тврди се у најновијој студији холандских стручњака.

То откриће је додатак већ постојећим доказима да пол дjетета није само питање случаја, већ на њега утичу и начин живота и окружење.

Судећи према теорији еволуције, када су услови добри и када су бебе здраве, највjероватније је да ће мајка пренијети гене "за дjечаке" на другу генерацију, пише портал Стетоскоп.

Здрави дjечаци ће потенцијално бити очеви на стотине дjеце, чиме ће осигурати преживљавање породичне лозе.

Међутим, ако мајка није здрава или је неухрањена, рађање дјечака биће сиромашна инвестиција.

Наиме, мало је вјероватно да ће слабашан и болешљив дјечак успјети да побиједи конкуренцију и можда никада неће ни постати отац или чак неће ни преживјети.

Да би тестирали утицај мајчиног богатства и здравља на пол дјетета, холандски научници су искористили базу података од више од 95.000 мајки из Руанде.

Они су упоредили пропорцију дјечака по свакој жени са њеним брачним статусом који је индикатор њеног богатства и здравља.

Као што се и очекивало, ниже рангиране жене су рађале више женске дјеце него оне које су "у врху" или оне у моногамним браковима, наводи се у извјештају научника.

Жене не могу да контролишу да ли ће родити дјечака или дјевојчицу, али неке студије показују да су дјевојчице које су у мајчином стомаку јаче и да је мање вјероватно да ће жена имати побачај ако је мајка болесна или под стресом.